Η μη κυβερνητική οργάνωση Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια έρευνα, η οποία απευθύνει δριμύ "κατηγορώ" σε χώρες που δε διακρίνονται για δημοκρατικές διαδικασίες σε ό,τι έχει να κάνει με την ελευθερία έκφρασης στο Internet.
Πέρα από τους συνήθεις υπόπτους που περιμένει να βρει κανείς σε τέτοιες έρευνες, ο κατάλογος προκαλεί αίσθηση, καθώς περιλαμβάνει και ανεπτυγμένες χώρες.
Σύμφωνα με τους ΡΧΣ, οι χώρες με τις πιο σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης στο Διαδίκτυο είναι η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Μυανμάρ (Βιρμανία), η Κούβα, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, η Τυνησία, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ.
Συνολικά, η οργάνωση βρήκε 60 χώρες που λογόκριναν το Διαδίκτυο μέσα στο 2009 και χαρακτηρίστηκαν Εχθροί του Internet, ένας αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2008.
Στην κατηγορία Υπό Παρακολούθηση (για ενδεχόμενες παραβιάσεις) βρίσκονται η Ρωσία και η Τουρκία, ενώ στην ίδια ενότητα περιλαμβάνονται και χώρες-έκπληξη, όπως η Αυστραλία και η Νότια Κορέα, οι οποίες προωθούν νόμους για το φιλτράρισμα του περιεχομένου και την πρόσβαση των πολιτών στο Internet.
Πηγή: Pc Magazine
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου