Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλήρη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία σχετικά με τα παραποιημένα προϊόντα και την "πειρατεία" (ACTA)

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Σταύρου Λαμπρινίδη
Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2010

Πλήρη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία σχετικά με τα παραποιημένα προϊόντα και την "πειρατεία" (ACTA) και προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Σταύρος Λαμπρινίδης και τρεις άλλοι ευρωβουλευτές, με επίσημη Γραπτή Δήλωση που κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Την άμεση δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων προϊόντων και της "πειρατείας" στο ίντερνετ, απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Γραπτή Δήλωση προς έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Την δήλωση συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές Francoise Castex (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Alexander Alvaro (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) και Zuzana Roithova (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τσεχία). Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν παράλληλα την υποχρέωση να διασφαλιστούν πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, ειδικότερα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της πρόσβασης στο ίντερνετ, στις τελικές διατάξεις της συμφωνίας.

Εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 38 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, διαπραγματεύονται τη σύναψη της συμφωνίας ACTA ( Anti-Counterfeiting Trade Agreement) για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της εμπορίας των παραποιημένων προϊόντων. Η όλη διαδικασία έχει κρατηθεί μυστική από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως η τελική συμφωνία θα περιέχει διατάξεις που θα περιορίζουν θεμελιώδη δικαιώματα όπως της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα. Συγκεκριμένα, μέσω απόρρητων εγγράφων που έχουν διαρρεύσει, υπάρχει ο κίνδυνος ότι η συμφωνία θα περιέχει προβλέψεις αντίστοιχες του περίφημου γαλλικού νόμου HADOPI για την καθολική επιτήρηση του διαδικτύου από ιδιωτικές εταιρίες και για τη διακοπή πρόσβασης πολιτών στο ίντερνετ, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές, και μέσω της υιοθέτησης της Έκθεσης Λαμπρινίδη για την "Ασφάλεια και Πολιτικές Ελευθερίες στην Ηλεκτρονική Εποχή" τον Ιούνιο του 2009.

Ο κ. Λαμπρινίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν οι ευρωβουλευτές για να ανακοινώσουν την πρωτοβουλία τους, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: "Υπάρχει μία απόλυτη έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να βασιζόμαστε σε 'διαρροές', οι οποίες μας ανησυχούν. Για παράδειγμα, φαίνεται πως θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να παρακολουθούν συστηματικά και αδιακρίτως τη συμπεριφορά όλων μας στο διαδίκτυο, το ποιες σελίδες επισκεπτόμαστε προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές ανταλλαγές αρχείων, είτε μαζικές είτε όμως και μεμονωμένες. Τέτοια εξουσία διστάζουμε στην Ευρώπη να δώσουμε ακόμα και στην αστυνομία, όταν ερευνά υποθέσεις τρομοκρατίας, πόσο μάλλον σε ιδιωτικές εταιρείες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πρόσφατα αποδεχθεί πως η πρόσβαση στο ιντερνέτ είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η στέρηση του οποίου βλάπτει μία σειρά από άλλα πολύ σημαντικά δικαιώματα, όπως είναι η πρόσβαση στην πληροφορία, την εκπαίδευση, ακόμα και το δικαίωμα στη δουλειά. Οι ευρωβουλευτές είμαστε ρητά αντίθετοι με την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά η μάχη αυτή δεν πρέπει να έχει ως χαμένο καίρια θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Αποπειράται να γίνει ένα «ξέπλυμα νομοθεσίας», δηλαδή εν κρυπτώ αποφάσεις μέσω μίας διεθνούς συμφωνίας για νομοθεσίες που δεν θα περνούσαν από κανένα σχεδόν εθνικό ή από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα έγγραφα που θα ρίξουν φως στις διαπραγματεύσεις και να εμπλέξει σε αυτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Η γραπτή δήλωση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές πρέπει να συγκεντρώσει τις υπογραφές της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, για να μπορέσει να προκαλέσει επίσημα συζήτηση μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Δήλωσης, στα αγγλικά:

"Written declaration on the lack of a transparent process and potentially objectionable content concerning the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)

    Francoise Castex, Zuzana Roithova, Alexander Alvaro, Stavros Lambrinidis

    The European Parliament,

    - having regard to Rule 123 of its Rules of Procedure,

    A. Whereas the ongoing negotiations concerning the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

    B. Whereas the co-decision role of the European Parliament in commercial matters and its access to negotiation documents guaranteed by the Lisbon Treaty,

    1. Considers that the proposed agreement should not indirectly impose harmonisation of EU copyright, patent or trademark law. The principle of subsidiarity should be respected,

    2. Declares that the Commission should immediately make all documents related to the ongoing negotiations publicly available.

     3. Takes the view that the proposed agreement should not force limitations upon judicial due process nor weaken fundamental rights such as freedom of expression and the right to privacy.

    4. Stresses that the evaluation of economic and innovation risks must take place prior to introducing criminal sanctions where civil measures are already in place.

    5. Considers that Internet service providers should not bear liability for the data they transmit or host through their services to an extent that would imply prior surveillance or filtering of such data.

    6. Points out that any measure aimed at strengthening powers for cross-border inspection and seizures of goods should not harm global access to legal, affordable and safe medicines.

    7. Instructs its President to forward this declaration, together with the names of the signatories, to the Commission, the Council and the parliaments of the Member States."

 Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρητά για γυναίκες...

Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το
να τον αφήσεις να την κρατήσει», Sacha Guitry

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.
Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και γι…

Εξοντώστε το HDCP!!!

Άλλος ένας τρόπος για να ξεφορτωθείτε το HDCP με το XBOX 360 HD-DVD DRIVE σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP (high bandwidth digital content protection) αναπτύχθηκε με σκοπό την προστασία του video High Definition λές και κινδύνευε από κάποιον τρομερό, αιμοσταγή εχθρό. Προκειμένου να παίξει μια ταινία Blu – ray ή HD-DVD, θα πρέπει τόσο το Hardware όσο και το Software να είναι πλήρως συμβατά με το HDCP. Με άλλα λόγια, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο HD, πρέπει η κάρτα γραφικών και οθόνη να είναι συμβατές με το HDCP. Ακόμα και σήμερα όμως το HDCP δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές κάρτες γραφικών και οθίνες να μην το υποστηρίζουν (κυρίως γιατί οι κατασκευαστές τους θέλουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά). Αν οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας στην αναπαραγωγή δίσκων HD δεν πληροί τις προδιαγραφές HDCP (software, κάρτα γραφικών και οθόνη), η ταινία δε πρόκειται να παίξει στο PC μας. Και καλά το software δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού τ…