Η Κίνα έχει μαι ιδιαίτερη σχέση με το Internet σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που απο την μια λογοκρίνουν το Internet περιορίζωντας και φιλτράροντας το περιεχόμενο στο οποίο οι πολίτες της έχουν πρόσβαση και απο την άλλη το χρησιμοποιεί σαν «όπλο» με στόχο να πετύχει τους στόχους της.
Σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχουν άρθρα στον τύπο σχετικά με την λογοκρισία σελίδων στη Κίνα. Τη συμφωνία με την Google για φιλτράρισμα των αποτελεσμάτων της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης. Τις συλλήψεις χρηστών του Internet με αιτία τις «αντικεθωστικές» απόψεις που εξέφρασαν κλπ.
Αφορμή για τα πιο πρόσφατα νέα απο την Κίνα είναι η επίθεση που δέχτηκε το Google απο κινέζους χάκερ. Στις 12 Ιανουαρίου η εταιρεία αποκάλυψε ότι δέχτηκε επιθέσεις από χάκερ που υπέκλεψαν κώδικα ο οποίος αποτελεί πνευματική της ιδιοκτησία, καθώς και στοιχεία για Κινέζους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χρησιμοποιούν το Gmail. Ανάλογες επιθέσεις κατασκοπίας δέχτηκαν τουλάχιστον 30 ακόμα αμερικανικές εταιρείες.
Η Κίνα φυσικά αρνείται οτι είχε οποιαδήποτε σχέση με το γεγονός. Η αντιπαράθεση Κινας-ΗΠΑ σχετικά με το γεγονός έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε τόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον αλλά και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Σε δηλωση της η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως στόχος των ΗΠΑ είναι «να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για σκοπούς καταστολής και λογοκρισίας». Η Κίνα μέσω του εκπροσώπου της δήλωσε οτι τέτοιες δηλώσεις μπορούν να είναι επιζήμιες για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις βγαίνοντας έτσι στην αντεπίθεση.
Με αφορμή τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον για τη λογοκρισία στο Internet απο την Κίνα, κινεζικές πηγές υπεραμύνθηκαν των τακτικών αυτών. Ανέφεραν πως σκοπός τους είναι η προστασία του κράτους και των πολιτών απο πορνογραφικό, προσβλητικό, βίαιο ή τρομοκρατικό περιεχομένου. Φιλοκυβερνητική εφημερίδα χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον υποκρίτρια και ανέφερε σε άρθρο της οτι υπάρχουν και αμερικάνικοι νόμοι που περιορίζουν το περιεχόμενο που βλέπουν τα παιδιά στο Internet.
Οι έρευνες συνεχίζονται με σκοπό την απόδειξη οτι το συμβάν έγινε απο κινέζους χάκερ ενώ η Google έφτασε στο σημείο να δηλώσει οτι δεν απέκλειε ακόμα και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απο τη κινεζική αγορά. Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας και ειδικοί που ερευνούν το θέμα της Google ιχνηλάτησαν τις κυβερνοεπιθέσεις μέχρι το Πανεπιστήμιο Ζιαοτόνγκ της Σαγκάης, ένα από τα καλύτερα της Κίνας στην επιστήμη υπολογιστών, και στη Θερινή Σχολή του Λανζιάνγκ, στο προσφέρει μαθήματα υπολογιστών σε επιστήμονες του κινεζικού στρατού.Οι επιθέσεις κατά της Google αλλά και άλλων εταιρειών απασχόλησε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο μήνα στο Νταβός. Υπάρχει αυξημένη ανησυχία οτι πλέον είναι εύκολο μέσα απο το Internet κράτη να ξεκινήσουν διαμάχες ανάμεσα σε κράτη. Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Χαμαντούν Τουρέ πρότεινε μια διεθνή συνθήκη η δομή της οποίας «θα μοιάζει με τη συνθήκη ειρήνης πριν από έναν πόλεμο». Οι χώρες πρέπει να προστατεύσουν τους πολίτες τους και το δικαίωμά τους να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, να υποσχεθούν ότι δεν θα παρέχουν καταφύγιο σε «κυβερνοτρομοκράτες» και ότι να «δεσμευθούν ότι δεν θα επιτεθούν η μία στην άλλη».
Η δράση των κινέζων χάκερ έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό. Αυτό είναι και κάτι αναμενόμενο καθώς πρόκειται για ένα νέο είδος «πολέμου» στο οποίο απο οτι φαίνεται η Κίνα πρωτοπορεί.
Ο υψηλός βαθμός ικανότητας των hackers κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις βρίσκεται ο κινεζικός στρατός. Σύμφωνα με τον Saydjari, ο στρατός της Κίνας χρηματοδοτεί ομάδες hackers και στη συνέχεια στρατολογεί τους καλύτερους από αυτούς. Επιπλέον, το γεγονός ότι πολλές επιθέσεις έχουν ως στόχο κυβερνητικούς και κρατικούς φορείς στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι οι κινεζικές αρχές επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να αποσπάσουν κρίσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε θερμά επεισόδια και άλλα είδη αντιπαραθέσεων.
Φυσικά, η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά αυτές τις αιτιάσεις και δηλώνει ότι αποτελεί και η ίδια στόχο επιθέσεων. Το τι ακριβώς συμβαίνει τελικά είναι σχεδόν αδύνατο να διαπιστωθεί, δεδομένου ότι η Κίνα έχει επιλέξει την πλήρη απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα και δε δέχεται να διεξαχθούν σχετικές έρευνες.
Με πηγές απο Pathfinder.gr και PC Magazine
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου