Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ψηφιακό DNA» για τον εντοπισμό των χάκερ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ο εντοπισμός της ταυτότητας του ατόμου που βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η Darpa, η υπηρεσία του Πενταγώνου που δημιούργησε το Διαδίκτυο, προσπαθεί να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα, αναπτύσσοντας το «ηλεκτρονικό ισοδύναμο των δακτυλικών αποτυπωμάτων ή του DNA», που θα μπορεί να ταυτοποιεί ακόμα και τον καλύτερα συγκαλυμμένο χάκερ.

Η πρόσφατη επίθεση στη Google, και άλλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, έδειξε για ακόμα μία φορά πόσο δύσκολο είναι να συνδέσεις ένα διαδικτυακό χτύπημα με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή μία συγκεκριμένη ομάδα. Οι μηχανικοί είναι πεπεισμένοι πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την Κίνα και ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη που θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από έναν κρατικό στρατό σαν αυτό της Κίνας. Είναι, όμως δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος με βεβαιότητα πως πίσω από την επίθεση κρύβεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει η Darpa με το πρόγραμμα του «Κυβερνογονιδιώματος». Η ιδέα είναι «να δημιουργηθεί μία επαναστατική αμυντική ασπίδα για τον κυβερνοχώρο και μία ερευνητική τεχνολογία για τη συλλογή, ταυτοποίηση, χαρακτηρισμό και παρουσίαση των στοιχείων και των σχέσεων που συλλέγονται από τα ψηφιακά τεχνουργήματα των λογισμικών, των δεδομένων και των χρηστών.»

Αυτά τα «ψηφιακά τεχνουργήματα» θα συλλέγονται από «παραδοσιακούς υπολογιστές, προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς και κατανεμημένα συστήματα πληροφόρησης, όπως οι υπολογιστές νέφους (cloud computers),» καθώς και από «ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα ή συγκεντρωμένα μέσα αποθήκευσης. Η μορφή θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά αρχεία ή λογισμικό.»

Η Darpa θέλει να αναπτύξει ένα «ψηφιακό ισοδύναμο του γονότυπου, καθώς και έναν συνεπαγόμενο φαινότυπο, ώστε να μπορεί να προσδιορίζει την ταυτότητα, τη γενεαλογία και την προέλευση των ψηφιακών τεχνουργημάτων, καθώς και των χρηστών.»
«Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε κώδικας και οποιοδήποτε έγγραφο μπορεί να δημιουργήσουμε, ίσως κάποια μέρα να προδώσει την ταυτότητά μας -όπως για παράδειγμα το DNA μας, όταν βρεθεί στον τόπο ενός εγκλήματος.»

Wired

Πηγή pathfinder.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρητά για γυναίκες...

Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το
να τον αφήσεις να την κρατήσει», Sacha Guitry

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.
Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και γι…

Εξοντώστε το HDCP!!!

Άλλος ένας τρόπος για να ξεφορτωθείτε το HDCP με το XBOX 360 HD-DVD DRIVE σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP (high bandwidth digital content protection) αναπτύχθηκε με σκοπό την προστασία του video High Definition λές και κινδύνευε από κάποιον τρομερό, αιμοσταγή εχθρό. Προκειμένου να παίξει μια ταινία Blu – ray ή HD-DVD, θα πρέπει τόσο το Hardware όσο και το Software να είναι πλήρως συμβατά με το HDCP. Με άλλα λόγια, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο HD, πρέπει η κάρτα γραφικών και οθόνη να είναι συμβατές με το HDCP. Ακόμα και σήμερα όμως το HDCP δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές κάρτες γραφικών και οθίνες να μην το υποστηρίζουν (κυρίως γιατί οι κατασκευαστές τους θέλουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά). Αν οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας στην αναπαραγωγή δίσκων HD δεν πληροί τις προδιαγραφές HDCP (software, κάρτα γραφικών και οθόνη), η ταινία δε πρόκειται να παίξει στο PC μας. Και καλά το software δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού τ…