Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

High Definition (HD) και ορολογία

Το High Definition έχει φτάσει παντού βλέπουμε αρχεία υψηλής ποιότητας με διαφορους χαρακτηρισμούς (1080i,1080p,720p κλπ), τηλεοράσεις και οθόνες που είναι συμβαές με αυτά. Ας δούμε λίγες πληροφορίες που πρέπει να ξέρουμε όμως.

Αρχικά θα μπορούσαμε πολύ χοντρικά να κατηγοριοποιήσουμε το HD ως εξής:

* Standard Definition (480i). Τυπική εικόνα αυτής της μορφής είναι η καλωδιακή τηλεόραση.
* Enhanced Definition (480p). Παράδειγμα τέτοιας εικόνας είναι τα DVD που νοικιάζουμε/αγοράζουμε και βλέπουμε στο DVD Player μας.
* High Definition (720p-1080i). Το High definition παράγει πολύ καλύτερη εικόνα καθώς μπορεί και επεξεργάζεται περισσότερες σειρές και έτσι έχουμε περισσότερη λεπτομέρεια.
* Full HD (1080p). Η "τελευταία" κατηγόρια που προσφέρει τη καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας και μπορούμε να την βρούμε σε  Blu-Ray Disc και HD DVD players.

HD 1080i
Στο φορμάτ αυτό, η ανάλυση της οθόνης είναι 1920×1080 pixels. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη χωρίζεται σε ένα πίνακα από μικρά κελιά (pixels) που είναι 1920 στον οριζόντιο άξονα και 1080 στον κατακόρυφο. Η προέκταση i αναφέρεται στον τύπο της πολύπλεξης όπου στο πρότυπο αυτό «γεμίζουν» με χρώμα πρώτα οι μονές σειρές και στο δεύτερο σκανάρισμα γεμίζουν οι ζυγές σειρές. Αυτό γίνεται τόσο γρήγορα (1/30 του δευτερολέπτου) που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να καταλάβει την διαδικασία αυτή, παρά βλέπει το σύνολο της εικόνας σαν μία.

HD 1080p
Και στο φορμάτ αυτό, η ανάλυση της οθόνης είναι 1920×1080 pixels. H προέκταση p δείχνει ότι το σκανάρισμα γίνεται σε όλα τα pixels με τη σειρά και η εικόνα παρουσιάζεται με ένα μόνο πέρασμα. Για αυτό το λόγο η εικόνα σε αντίθεση με το 1080i φαίνεται πιο καθαρή και πιο καλά τα χρώματα ειδικα σε αγώνες και video με "γρήγορες σκηνές". Πολλές φορές μπορείτε να δείτε το 1080p σαν «True High-Definition» ή και «Full High-Definition». Το πρότυπο αυτό δουλεύει με τον ίδιο τρόπο που δούλευε και το παλαιότερο 720p μόνο που έχει καλύτερη ανάλυση.

HD 720p
Στο φορμάτ αυτό, η ανάλυση της οθόνης είναι 1280×720 pixels και aspect ratio 16:9. Και σε αυτή τη περίπτωση η προέκταση p δείχνει ότι το σκανάρισμα γίνεται σε όλα τα pixels με τη σειρά και η εικόνα παρουσιάζεται με ένα μόνο πέρασμα με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό σημαίνει όπως είπαμε πιο πάνω. Καμιά φορά μπορείτε να βρείτε 720p με ανάλυση οθόνης 960×720 pixels aspect ratio 4:3.

Για να εκμεταλλευτείτε το high Definition χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις:

1. Μια οθόνη/τηλεόραση HD (Plasma, LCD TV)
2. Μια πηγή HD (HDTV Tuner, HD Satellite, HD Cable Box, Blu-Ray, HD DVD Player)
3. Κατάλληλα καλώδια (HDMI, Component Video)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.
Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και γι…

Ρητά για γυναίκες...

Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το
να τον αφήσεις να την κρατήσει», Sacha Guitry

Εξοντώστε το HDCP!!!

Άλλος ένας τρόπος για να ξεφορτωθείτε το HDCP με το XBOX 360 HD-DVD DRIVE σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP (high bandwidth digital content protection) αναπτύχθηκε με σκοπό την προστασία του video High Definition λές και κινδύνευε από κάποιον τρομερό, αιμοσταγή εχθρό. Προκειμένου να παίξει μια ταινία Blu – ray ή HD-DVD, θα πρέπει τόσο το Hardware όσο και το Software να είναι πλήρως συμβατά με το HDCP. Με άλλα λόγια, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο HD, πρέπει η κάρτα γραφικών και οθόνη να είναι συμβατές με το HDCP. Ακόμα και σήμερα όμως το HDCP δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές κάρτες γραφικών και οθίνες να μην το υποστηρίζουν (κυρίως γιατί οι κατασκευαστές τους θέλουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά). Αν οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας στην αναπαραγωγή δίσκων HD δεν πληροί τις προδιαγραφές HDCP (software, κάρτα γραφικών και οθόνη), η ταινία δε πρόκειται να παίξει στο PC μας. Και καλά το software δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού τ…