Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

hackerspace.gr

hackerspace.gr - Ένας νέος δημιουργικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας.
Μπορεί το όνομα του χώρου να παραπέμπει σε hackers, κώδικα και λοιπά προγραμματιστικά αλλά στην πραγματικότητα το hackerspace.gr (hsgr) είναι πολύ περισσότερα.

Είναι ένας νέος χώρος, ανοιχτός για δημιουργικότητα, συνεργασία, έρευνα, ανάπτυξη και φυσικά μάθηση και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας ανοίγοντας τις πόρτες του και περιμένοντας να το επισκεφτούν και να μοιραστούν ιδέες και project ανοιχτής λογικής.


Μετά από αρκετούς επίπονους μήνες, όπου βρέθηκε ο χώρος, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να φιλοξενεί συναντήσεις αλλά και DIY projects, το hsgr διαθέτει πλέον μία αίθουσα συναντήσεων-προβολών κ.τ.λ., ένα εργαστήριο hardware-electronics, κουζίνα για την αυτοεξυπηρέτηση όσων βρίσκονται στον χώρο και σύντομα ετοιμάζεται και κήπος για project κηπουρικής και κατασκευών.

Τα 22 σταθερά μέλη, άνθρωποι δηλαδή που διαχειρίζονται τον χώρο και φροντίζουν να παραμένει ανοιχτός σχεδόν 24/7, είναι υπεύθυνα για την οικονομική βιωσιμότητα και ασφάλεια, για την συντήρησή του και τον διαρκή εξοπλισμό του με υλικά και εργαλεία. Ο χώρος φιλοξενεί εβδομαδιαίως δεκάδες συναντήσεις, δράσεις και ανθρώπους και το moto "όπως ακριβώς μοιραζόμαστε τον κώδικά μας, έτσι θέλουμε να μοιραστούμε και τις ιδέες μας" γίνεται πράξη μέσα από τα DIY projects να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο hsgr μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να ακολουθείς κάποιους απλούς κανόνες: να σέβεσαι τους υπόλοιπους παραβρισκόμενους, τον χώρο και να μοιράζεις την δουλειά σου ελεύθερα. Η λειτουργία του χώρου μπορεί να είναι αποκλειστική ευθύνη των μελών, οι δράσεις και τα projects όμως που υλοποιούνται στον χώρο μπορούν να έχουν προέλθει από οποιονδήποτε, μέλος ή μη. Ο καθένας μπορεί να οργανώσει ένα event ή κάποιο workshop πάνω σε κάποιο Open-Source ή Open-Hardware project αρκεί να ελέγξει την διαθεσιμότητα του χώρου και χρόνου που επιθυμεί και να πάρει την πρωτοβουλία να το κάνει.
Κατασκευές/Επισκευές που έχουν γίνει
Ο χώρος ανακαινίστηκε από μέλη και φίλους με πολύ μεράκι και κόπο. Ένας παλιός, κακοδιατηρημένος και προβληματικών χώρος ανακαινίστηκε μέσα σε λίγους μήνες με πολύ προσωπική εργασία και κανένα οικονομικό πόρο πέρα από αυτόν των ίδιων των ανθρώπων που έφτιαξαν τον χώρο. Οι επισκευές που έγιναν ξεκίνησαν από στοκάρισμα, μόνωση, βάψιμο, συντήρηση υδραυλικών, παροχή κουζίνας, παροχές ρεύματος σε όλους τους χώρους, τοποθέτηση πινάκων/κουτιών, δίκτυο, κατασκευή κλειδαριάς, μέχρι την επίπλωση του χώρου από παλιούς πάγκους, καρέκλες και έπιπλα αποθήκευσης.
Με τους ίδιους οικονομικούς πόρους εξοπλίζεται το εργαστήριο όπου αυτήν την στιγμή βρίσκει κανείς ένα Dremel 300 series Limited Edition (45 accessories, 5 components), γωνιακό τροχό BLACK & DECKER 1200W, 125mm, σέγα BLACK & DECKER 480W, +15 εξαρτ., επαναφορτιζόμενο δραπανοκτσάβιδο SKIL 14,4V, ηλεκτρικό κρουστικό δραπανοκτσάβιδο SKIL 850W καθώς και πολλά αναλώσιμα. Τα εργαλεία, καθώς και αυτά που θα αγοραστούν ή θα παραχωρηθούν μελλοντικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από όποιον θέλει να αναπτύξει το project του στον χώρο του hackerspace.

Κατασκευές

  • Ηλεκτρονική Κλειδαριά Πόρτας
  • Στήσιμο δικτύου + σύνδεση με μητροπολιτικό ασύρματο δίκτυο (awmn)
  • Κόψιμο καγκέλων/ πρόσβαση στον πίσω κήπο
  • Κόψιμο και τοποθέτηση πινάκων στους τοίχους
  • Κατασκευές με 3D printer (κρεμάστες, βάσεις κτλ)
  • Υδραυλική εγκατάσταση κουζίνα και νεροχύτης
  • Καλωδίωση οροφής
  • Εκτύπωση σε plotter και σχεδίαση λογότυπου στον τοίχο
  • Επιτοίχια εργαλειοθήκη
  • Κατασκευή χερουλιού πόρτας και μπρελόκ με το logo του hsgr με υδροκοπή

  3D printer

Ένας 3D εκτυπωτής είναι ένα μηχάνημα παραγωγής όπου με την βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργεί τρισδιάστατα αντικείμενα με διαδοχικές στρώσεις κάποιου υλικού. Οι 3D εκτυπωτές είναι γενικά πιο γρήγοροι, προσιτοί, και ευκολότεροι στη χρήση από άλλες τεχνολογίες παραγωγής προσθέτων. Έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέρη και εξαρτήματα από διάφορα υλικά, με διαφορετικές μηχανικές και φυσικές ιδιότητες και συχνά σε μια ενιαία διαδικασία κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό του εφόσον μπορείς να εκτυπώσεις σε αυτόν όλα τα απαραίτητα μέρη ενός 3D εκτυπωτή.
Η τεχνολογία των 3D εκτυπωτών βρίσκει επίσης χρήση στους τομείς του κοσμήματος, των υποδημάτων, του βιομηχανικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής και των κατασκευών (AEC), στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική, την οδοντιατρική και ιατρική βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη χαρτογράφηση πληροφοριακών συστημάτων, σε έργα πολιτικών μηχανικών, και πολλά άλλα.
Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός 3D εκτυπωτή κατάλληλου για οικιακή χρήση, έτσι ώστε να γίνει αυτή η τεχνολογία διαθέσιμη και προσιτή σε ευρύτερο κοινό. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στοχεύει σε DIY/ενθουσιώδης κοινότητες που σχετίζονται στενά τόσο με την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και με hackers. Λογικό ήταν λοιπόν η τεχνολογία του 3D εκτυπωτή να τραβήξει το ενδιαφέρον του hackerspace.gr και να θεωρείται αναγκαία η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανήματος στον χώρο.
Στο εργαστήριο φιλοξενείται ένας 3D printer, ο οποίος παραχωρήθηκε από έναν δάσκαλο με σκοπό να γίνει η αναπαραγωγή του και να κατασκευαστεί ένας άλλος printer που θα παραμείνει μόνιμα στον χώρο. Το υπάρχον μοντέλο είναι ένας MakerBot Cupcake και με την βοήθειά του θα κατασκευαστεί ένας RepRap Mendel. Με αυτό το εξαιρετικής λειτουργικότητας μηχάνημα έχουν κατασκευαστεί ήδη εξολκείς λαστίχου ποδηλάτου, κρεμάστρες, καπάκια, εργαλεία για Dremel, κλπ. Με την χρήση πλαστικού και σχεδίων που βρίσκεις ελεύθερα στο internet ή δημιουργείς εσύ μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις από το πιο μικρό εξάρτημα έως ολόκληρη κατασκευή κομμάτι-κομμάτι.
Ο RepRap είναι ένα μοντέλο εκτυπωτή 3D που χρησιμοποιεί ΕΛΛΑΚ, φροντίζοντας να πληρεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το GNU General Public License. Μπορεί να αντιγράψει κάποιο μέρος του εαυτού του μιας και αποτελείται από πλαστικά μέρη τα οποία μπορεί και να εκτυπώσει. Υπάρχει επίσης έρευνα σε εξέλιξη ώστε μελλοντικά να υπάρξει η δυνατότητα για εκτύπωση πινάκων κυκλωμάτων καθώς επίσης και μεταλλικών μερών. Ο MakerBot είναι επίσης ένα μοντέλο 3D εκτυπωτή ΕΛΛΑΚ που κατασκευάζεται από την MakerBot Industries .

  Υπόλοιπες δράσεις

Ενδεικτικά στους 5 μήνες λειτουργίας του hsgr έχει φιλοξενήσει ποικίλες δράσεις όπως: Μαθήμα Linux και Arduino, Open-Source Biking, OpenWRT Workshops, Opendata Hackathons, Fedora Localization Marathons, συζητήσεις για Creative Commons, Fablab, OLPC, Ebooks, ενώ προσφάτως ξεκίνησε και η προετοιμασία του Wireless Battle Mesh, ενός παγκόσμιου event κοινοτήτων ασύρματων τεχνολογιών. Έχει συνεργασία με άλλα hackerspaces, όπως αυτό της Πάτρας, και φιλοξενεί δράσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κάθε Παρασκευή στις 18:00 βγαίνει στον διαδικτυακό αέρα και η ραδιοφωνική εκπομπή του Hackerspace, με νέα για τον χώρο αλλά και γενικώς για τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο του Ανοιχτού Λογισμικού και της τεχνολογίας.

  Κάλεσμα

Ο χώρος του hackerspace είναι ανοιχτός σε κάθε άνθρωπο, κάθε κοινότητα ή ομάδα που θέλει να δημιουργήσει και να μάθει. Στην ουσία του είναι ένα συνεργατικό εργαστήριο όπου βρίσκουν θέση τόσο το software, όσο και τα electronics, η DIY λογική, οι κατασκευές, τα κηπουρέματα και οτιδήποτε διέπει την κουλτούρα του ανοιχτού και ελεύθερου διαμοιρασμού της γνώσης και της τεχνικής.
Το εργαστήριο εξοπλίζεται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό λόγω της περιορισμένης οικονομικής ευχέρειας και σημαντική στήριξη στην έως τώρα προσπάθεια είναι οι επώνυμες και ανώνυμες δωρεές που βοηθούν στο να καλύπτοντας οι ανάγκες που προκύπτουν από τους ανθρώπους και τα έργα που υλοποιούνται στον χώρο. Υπάρχει φυσικά ακόμα ανάγκη σε εργαλεία και πρώτες ύλες, όπως υπάρχει σε κάθε βιώσιμο εργαστήριο που φτιάχτηκε και συντηρείται με μεράκι.
Σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει ο κάθε ένας από εμάς, προσφέροντας από την παρουσία του απλά στον χώρο έως την προσφορά του σε εργαλεία και εξοπλισμό. Ακόμα και η πιο μικρή συνεισφορά σε έναν δημιουργικό χώρο είναι δεδομένο ότι πολλαπλασιάζεται και μας επιστρέφεται βοηθώντας την κοινότητα και εμάς τους ίδιους. Ας συμμετέχουμε λοιπόν και εμείς, με όποιον τρόπο μπορούμε, σε μια προσπάθεια που μέσα σε ελάχιστους μήνες έχει αλλάξει το γκρίζο τοπίο της πρωτεύουσας δίνοντας διέξοδο και ελπίδα.

Περισσότερα: http://hackerspace.gr
Αμπατιέλου 11, Άγ. Ελευθέριος (πλησίον ΗΣΑΠ)
λίστα επικοινωνίας: Hsgr-email-discuss.png
e-mail επικοινωνίας: Hsgr-email-mail.png

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.
Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και γι…

Ρητά για γυναίκες...

Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το
να τον αφήσεις να την κρατήσει», Sacha Guitry

Εξοντώστε το HDCP!!!

Άλλος ένας τρόπος για να ξεφορτωθείτε το HDCP με το XBOX 360 HD-DVD DRIVE σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP (high bandwidth digital content protection) αναπτύχθηκε με σκοπό την προστασία του video High Definition λές και κινδύνευε από κάποιον τρομερό, αιμοσταγή εχθρό. Προκειμένου να παίξει μια ταινία Blu – ray ή HD-DVD, θα πρέπει τόσο το Hardware όσο και το Software να είναι πλήρως συμβατά με το HDCP. Με άλλα λόγια, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο HD, πρέπει η κάρτα γραφικών και οθόνη να είναι συμβατές με το HDCP. Ακόμα και σήμερα όμως το HDCP δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές κάρτες γραφικών και οθίνες να μην το υποστηρίζουν (κυρίως γιατί οι κατασκευαστές τους θέλουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά). Αν οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας στην αναπαραγωγή δίσκων HD δεν πληροί τις προδιαγραφές HDCP (software, κάρτα γραφικών και οθόνη), η ταινία δε πρόκειται να παίξει στο PC μας. Και καλά το software δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού τ…