Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.

Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και για να καταγράφουμε τα αγαπημένα μας τηλεοπτικά προγράμματα. Δεν ήταν επίσης λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιήσαν τη βιντεοκασέτα για να αντιγράψουν βίντεο που συνέλαβαν με την αναλογική βιντεοκάμερά τους. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί από εμάς να διαθέτουμε σήμερα μια αρκετά μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες με συναισθηματικής κυρίως αξίας υλικό, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Παράλληλα, η ποιότητα της εικόνας και του ήχου φθίνει με τα χρόνια αφού οι βιντεοκασέτες επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα η ζέστη.

Μία πολύ καλή λύση είναι να προμηθευτείτε ένα επιτραπέζιο DVD recorder που θα σας επιτρέψει να αντιγράψετε εύκολα όλες αυτές τις κασέτες σε DVD. Οι συσκευές αυτές έχουν ένα επιπλέον κόστος, ενώ συνήθως δε διαθέτουν περαιτέρω δυνατότητες επεξεργασίας. Η ίδια τεχνική μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί ακόμα και με έναν απλό υπολογιστή και πολύ μικρότερο αναλογικά κόστος. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα περιγράψουμε βήμα προς βήμα όλα όσα θα χρειαστείτε για να διατηρήσετε τις βιντεοκασέτες σας αναλλοίωτες στο χρόνο.   

Ένας από τους λόγους που αξίζει να μετατρέψετε τις παλιές σας βιντεοκασέτες σε DVD είναι η σαφώς μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο του ψηφιακού υλικού σε σχέση με το αναλογικό. Υπάρχουν παρόλα αυτά περισσότερα πλεονεκτήματα, όπως είναι η δυνατότητα ψηφιακής επεξεργασίας της εικόνας, καθώς και η προσθήκη τίτλων, μενού και κεφαλαίων που θα καταστήσουν την παρακολούθηση πιο ευχάριστη.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε, ότι η μετατροπή των ταινιών σας δεν θα βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας και του ήχου. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι δυνατόν να υπάρξει μερική ψηφιακή επεξεργασία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να περιμένετε θαύματα. Η ποιότητα της βιντεοκασέτας θα παραμείνει φυσικά αναλλοίωτη, αλλά είναι σχετικά δύσκολο να βελτιωθεί.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την περίπτωση όπου μπορείτε να απευθυνθείτε σε φωτογραφεία ή βίντεο κλαμπ για τη μεταφορά των βιντεοκασετών σας σε DVD. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί βολικό σε περίπτωση που θέλετε να μετατρέψετε μία ή δύο βιντεοκασέτες, αλλά αν η συλλογή σας απαριθμεί περισσότερα "κομμάτια" τότε σαφώς και δεν σας συμφέρει. Να θυμάστε επίσης ότι επιτρέπεται να αντιγράψετε "εμπορικές" βιντεοκασέτες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα μόνο ως προσωπικό σας αντίγραφο ασφαλείας και όχι για να τη δανείσετε σε τρίτους.

Η μετατροπή των βιντεοκασετών σας σε DVD είναι μια διαδικασία τριών ουσιαστικά βημάτων. Ξεκινώντας θα χρειαστεί να συνδέσετε το βίντεο VHS με τον υπολογιστή σας και να μεταφέρετε το υλικό στον σκληρό δίσκο. Στη συνέχεια θα πρέπει να επεξεργαστείτε το βίντεο βελτιώνοντας -όσο το δυνατόν- την ποιότητα, μοντάροντας σκηνές, αλλά και προσθέτοντας εφέ, τίτλους και κεφάλαια όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω. Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να "κάψετε" τη δουλειά σας σε DVD για να μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο από το επιτραπέζιο DVD Player του σαλονιού σας.

Για όλα τα παραπάνω φυσικά θα χρειαστείτε εξειδικευμένα προγράμματα στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

Σύνδεσέ το!

Η βιντεοκασέτα είναι ένα αναλογικό φορμάτ και για να μετατρέψετε το βίντεο που εμπεριέχει σε DVD θα πρέπει πρώτα να το ψηφιοποιήσετε. Για τη σύνδεση λοιπόν του βίντεο με τον υπολογιστή θα χρειαστεί ο τελευταίος να διαθέτει αναλογικού τύπου είσοδο που υπάρχει συνήθως στις εσωτερικές (PCI) αλλά και εξωτερικές (USB) κάρτες τηλεόρασης (TV tuners). Μια τέτοια συσκευή, παρόλα αυτά, σπάνια συνοδεύει έναν καινούριο υπολογιστή, οπότε θα πρέπει να την προμηθευτείτε ξεχωριστά.

Τα TV tuners διαθέτουν συνήθως αναλογικές θύρες όπως είναι το composite ή το S-Video και οι οποίες προορίζονται για εισαγωγή του σήματος της εικόνας. Όσον αφορά τον ήχο, το TV tuner θα ενσωματώνει στερεοφωνικά βύσματα τύπου RCA είτε βύσμα εισόδου mini phonejack (μικρό καρφάκι).

Η σύνδεση στο VHS είναι πιο απλή, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θύρα τύπου SCART που όλα τα βίντεο διαθέτουν. Το καλώδιο που θα χρησιμοποιήσετε λοιπόν θα πρέπει να έχει από τη μία βύσμα SCART και από την μια σειρά από καλώδια όπως composite, S-Video, ή RCA ανάλογα με τις εισόδους που διαθέτει το TV tuner του υπολογιστή σας. Στις εικόνες που θα βρείτε σε αυτές τις σελίδες, μπορείτε να δείτε όλες τις πιθανές θύρες και τα καλώδια για να μπορέσετε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στην περίπτωσή σας.

Τα "υλικά"

Μια καλή λύση είναι να αγοράσετε μια εξειδικευμένη κάρτα γραφικών που διαθέτει παράλληλα εισόδους βίντεο, όπως είναι για παράδειγμα η ATI X800GT All-In-Wonder. Στη συσκευασία της συγκεκριμένης κάρτας υπάρχει πλήθος από χρήσιμο software, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών σύλληψης βίντεο. Παράλληλα, ως κάρτα γραφικών διαθέτει πολύ καλές επιδόσεις στα παιχνίδια. Δεν πρόκειται σίγουρα για καινούρια τεχνολογία, αλλά ως σύνολο κρίνεται μια πολύ καλή λύση. Αν θέλετε κάτι φθηνότερο, μπορείτε να προμηθευτείτε μια εσωτερική κάρτα TV tuner που τοποθετείται σε θύρα PCI, όπως για παράδειγμα η Pinnacle PCTV Analogue Classic. Η συγκεκριμένη κάρτα διαθέτει ραδιοφωνικό αλλά και τηλεοπτικό δέκτη, ενώ ενσωματώνει φυσικά και όλες τις απαραίτητες θύρες για τη σύνδεση του βίντεο VHS.

Μοναδικό μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα χρειαστεί να ανοίξετε το κουτί του υπολογιστή για να την τοποθετήσετε αλλά και να εγκαταστήσετε στη συνέχεια οδηγούς ώστε να λειτουργεί μέσα από τα Windows. Μπορείτε, παρόλα αυτά, να αποφύγετε αυτή τη "δυσάρεστη" διαδικασία αγοράζοντας ένα εξωτερικό TV tuner όπως για παράδειγμα το PCTV 310e της Pinnacle. Η συγκεκριμένη συσκευή συνδέεται στον υπολογιστή μέσω καλωδίου USB, ενώ διαθέτει είσοδο βίντεο τύπου S-Video για να συνδέσετε το βίντεο VHS. Η συσκευή υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία Direct-to-DVD που σας επιτρέπει να μετατρέψετε τις βιντεοκασέτες σας με τη βοήθεια μιας εύχρηστης εφαρμογής.

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι η χρήση βιντεοκάμερας ως εξωτερικό μετατροπέα του αναλογικού σε ψηφιακό σήμα. Η βιντεοκάμερα που θα χρησιμοποιήσετε για αυτό τον σκοπό θα πρέπει να διαθέτει αναλογική είσοδο και ταυτόχρονα ψηφιακή έξοδο βίντεο. Δυστυχώς αυτός ο συνδυασμός θυρών δεν υπάρχει σε όλες τις βιντεοκάμερες, οπότε θα πρέπει να κοιτάξετε το εγχειρίδιο χρήσης της δικιάς σας για να βεβαιωθείτε ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Μια καλή πρόταση που ενσωματώνει όλα όσα χρειάζεστε, είναι η MV960 της Canon.

Το σκεπτικό εδώ είναι να συνδέσετε το βίντεο VHS με την αναλογική είσοδο της βιντεοκάμερας και να γράψετε τη βιντεοκασέτα σε κασέτα miniDV, που "φοράει" η κάμερα της Canon. Όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να συνδέσετε τη βιντεοκάμερα με το PC χρησιμοποιώντας την ψηφιακή έξοδο του βίντεο. Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα χρειαστείτε δύο "περάσματα", ένα για να "στείλετε" το βίντεο από το βίντεο στη βιντεοκάμερα και ένα δεύτερο από τη βιντεοκάμερα στο PC. Το PC σας θα πρέπει επίσης να διαθέτει θύρα τύπου Firewire ή USB για να είναι δυνατή μια τέτοια σύνδεση. Αν η motherboard του υπολογιστή σας είναι σχετικά σύγχρονη, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενσωματώνει τέτοια θύρα, αλλιώς θα χρειαστεί να την προσθέσετε ξεχωριστά με τη μορφή κάρτας PCI (κοστίζει περίπου 20-25 ευρώ).

Ολοκληρώνοντας με το κομμάτι του hardware, θα χρειαστείτε και ένα DVD recorder για να μπορέσετε να "κάψετε" τα DVDs σας. Το πιθανότερο είναι ότι ο υπολογιστής σας θα διαθέτει ήδη μια παρόμοια συσκευή, αλλά ακόμα και αν αυτό δε συμβαίνει μπορείτε να αγοράσετε κάποιο εσωτερικό DVD-RW με πολύ μικρό κόστος. Το SH-S182D της Samsung, για παράδειγμα, αποτελεί μια αξιόπιστη και φθηνή λύση, ενώ αν θέλετε να αποφύγετε και πάλι το... κατσαβίδι μπορείτε να προτιμήσετε το PLEXTOR PX-608CU/T3 που συνδέεται στον υπολογιστή μέσω USB 2.0.

Το κομμάτι της εφαρμογής

Αφού έχετε σιγουρευτεί ότι διαθέτετε όλο το απαραίτητο hardware, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε και με το software. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα πρόγραμμα σύλληψης βίντεο από εξωτερική πηγή (βίντεο VHS), ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο και φυσικά μια εφαρμογή εγγραφής του τελικού αποτελέσματος σε DVD. Σε παλαιότερες εποχές θα χρειαζόσασταν τρία ή περισσότερα διαφορετικά προγράμματα για όλα τα παραπάνω, αλλά σήμερα ευτυχώς, υπάρχουν ολοκληρωμένες σουίτες εγγραφής που ενσωματώνουν όλες τις απαραίτητες εφαρμογές. Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Windows Movie Maker 2 που συμπεριλαμβάνεται στα Windows XP.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή διαθέτει πολλές από τις λειτουργίες των "επαγγελματικών" προγραμμάτων, όπως είναι το μοντάζ, η προσθήκη εφέ μετάβασης, φίλτρων αλλά και τίτλων. Το βασικό του μειονέκτημα, παρόλα αυτά, είναι ότι σας προσφέρει τη δυνατότητα να "κάψετε" τη δουλειά σας σε CD και όχι σε DVD. Επειδή όμως διαθέτει παρόμοια εργαλεία με όλες τις εφαρμογές του είδους, μπορεί να σας προσφέρει εξάσκηση δωρεάν από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνεται στα Windows.

Όσον αφορά τη σύλληψη αναλογικού βίντεο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα FreeVCR που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από τη διεύθυνση freevcr.ifrance.com/freevcr/freevcr-en.html. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να σας τρομάξει λίγο στην αρχή, καθώς περιλαμβάνει πλήθος λειτουργιών και ρυθμίσεων, αλλά από τη στιγμή που το μάθετε, θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για ένα απλό αλλά λειτουργικό πρόγραμμα σύλληψης αναλογικού βίντεο.

Αν προτιμάτε μια περισσότερο επαγγελματική λύση δείτε ένα εκ των MAGIX Movies on CD&DVD 5.0, DVD Movie
Factory 5 , CyberLink PowerProducer 4, WinDVD Creator 3 Gold, Pinnacle Studio Plus 10 Titanium.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, όλες οι παραπάνω εφαρμογές χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο περιβάλλον εργασίας περιλαμβάνοντας προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για πολλές από τις ενέργειες που θα χρειαστεί να εκτελέσει ο χρήστης. Κατά τη σύλληψη του βίντεο υπάρχουν συνήθως προεπιλογές όσον αφορά την ποιότητα του βίντεο με αποτέλεσμα ο χρήστης να μη χρειάζεται να ασχοληθεί με ρυθμίσεις όπως η ανάλυση ή ο βαθμός συμπίεσης. Αφού έχετε αντιγράψει το βίντεο στον σκληρό δίσκο, σας προσφέρεται η δυνατότητα διαχωρισμού των σκηνών με βάση το περιεχόμενο (λειτουργία scene detection) επιτρέποντάς σας να μοντάρετε το τελικό βίντεο αφαιρώντας κομμάτια που δεν σας χρειάζονται. Στη συνέχεια θα "περάσετε" το βίντεο στη λωρίδα του χρόνου που αποτελεί ουσιαστικά μια μπάρα που παρουσιάζει χρονικά τη μετάβαση των σκηνών. Σε αυτό το στάδιο έχετε επίσης τη δυνατότητα να προσθέσετε φίλτρα, εφέ μετάβασης μεταξύ των σκηνών, τίτλους, αλλά και να δημιουργήσετε κεφάλαια για το DVD σας. Το τελικό στάδιο -που γίνεται επίσης μέσα από το ίδιο πρόγραμμα- είναι η μετατροπή του βίντεο (rendering) και η εγγραφή σε DVD.

Πηγή computeractive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mafia 2 Locations Of Wanted Posters

Wanted Poster # 1 – Lubomir Dekan Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden privacy fence in a dead-end alley adjacent to a large parking lot. Wanted Poster # 2 – Lubos Kresta Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wall in a narrow dead-end alley with an entry gate. It is to the right of a large dumpster. Wanted Poster # 3 – Lubor Cerny Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a brick wall in a small nook in a parking lot. This small nook is adjacent to a large dumpster. Wanted Poster # 4 – Lukas Berka Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden fence behind a dumpster. This is across the street from the Pub Tara in an alley beside a Swift Cola billboard on a garage. Wanted Poster # 5 – Matous Jezek Location: Dipton You will find this Wanted Poster on the back of a building in a gated alley and near a large dumpster. Wanted Poster # 6 – Martin Zavrel Location: Dipton You will ...

Mafia 2 Playboy Magazines locations guide

Chapter 1 has 0 Playboy Magazines. Chapter 2 has 2 Playboy Magazines: Playmate 1 – You will find this magazine on the edge of Joe’s coffee table. Playmate 3 – You will find this magazine on top of a shelf inside the three-car garage adjacent to Mike’s main shop. Chapter 3 has 5 Playboy Magazines: Playmate 18 – You will find this magazine on the floor just outside of Derek Papalardo’s Office. You will spot this as you follow Steve down to the first floor to start your manual labor job. Playmate 4 – You will find this magazine behind the entry doorway of Maria Angello’s apartment. It is to the left of a small shelf. Playmate 5 – You will find this magazine on the windowsill closest to the doorway in the Industrial Specialist Office. This is just across the hallway from the Director’s Office where you get the key from. Playmate 40 – You will find this magazine on the edge of the security guard desk in the main hall on the first floor. Playmate 6 – You will find this magazine on...

Copyright enforcement firm ACS:Law hit by embarrassing email leak

It's the weekend and Broadband Genie is enjoying a well-deserved break, but this story was too good to wait until Monday. ACS:Law, the infamous law firm which has been sending out dubious letters threatening to take people to court for file sharing, has had a massive database of its emails leaked onto the web. The ACS:Law web site was taken down by a denial of service (DDoS) attack earlier in the week, an event described by boss Andrew Crossley as "typical rubbish from pirates" . He's likely to have changed his tune now because someone discovered that before the site was restored a backup file containing the emails had been left in an open directory. Inevitably this was downloaded and widely distributed on file sharing networks. The collection includes the incoming and outgoing emails of Andrew Crossley and his employees, complete with attachments, and contains masses of information about how ACS:Law goes about its business and how much money it make...