Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ολική επαναφορά (CD, DVDεπαναφοράς)

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που κάτι πάει στραβά στον υπολογιστή σας. Αντιμετωπίστε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση άμεσα, δημιουργώντας εκ των προτέρων ένα CD επαναφοράς.

Όταν κάποιο πρόβλημα σχετικό με τον υπολογιστή εμφανιστεί, είναι πολύ φυσιολογικό -τουλάχιστον αρχικά- να μας δημιουργήσει κάποια ανησυχία. Στη συνέχεια, το μυαλό μας ψάχνει να βρει τρόπους που θα υπερνικήσουν αυτή τη δυσκολία. Η λύση σε πολλά από τα προβλήματα των PCs, ακούει στο όνομα CD επαναφοράς.

Πρόκειται για ένα δισκάκι, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε μια προηγούμενη κατάσταση κατά την οποία λειτουργούσε κανονικά και χωρίς προβλήματα. Έχοντας στην κατοχή σας ένα τέτοιο CD, μπορείτε να "πειραματιστείτε" όσο θέλετε με το PC, αφού ακόμα και αν "χαλάσετε" κάτι, μπορείτε εύκολα να το διορθώσετε. Το καλύτερο όμως είναι ότι αυτό το CD μπορείτε να το δημιουργήσετε μόνοι σας, αντιγράφοντας σε αυτό δωρεάν προγράμματα που μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο.

Ο μόνος εξοπλισμός που θα χρειαστείτε είναι ένα DVD-RW για να "κάψετε" το CD ή το DVD, καθώς και μια broadband σύνδεση στο Internet για να κατεβάσετε γρήγορα τα προγράμματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα USB flash drive αντί του CD/DVD ως συσκευή "επαναφοράς".

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, είναι να μην μπορείτε να εκκινήσετε τα Windows με τον συνήθη τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να τρέξετε εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα μέσα από το λειτουργικό σύστημα. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να εκκινήσετε τα Windows σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (Safe Mode). Για να το πετύχετε αυτό, πατήστε το πλήκτρο F8 από το πληκτρολόγιο, όταν εκκινεί ο υπολογιστής και πριν εμφανιστεί το λογότυπο των Windows. Από το μενού που θα ανοίξει, επιλέξτε Κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας για να συνεχίσετε. Τοποθετώντας στη συνέχεια στο drive το CD επαναφοράς που έχετε δημιουργήσει εκ των προτέρων, μπορείτε να τρέξετε από εκεί οποιαδήποτε εφαρμογή χρειάζεται για να επαναφέρετε το σύστημα σε μια προηγούμενη λειτουργική κατάσταση.

Οι πρώτες βοήθειες

Με την αγορά πολλών desktop, αλλά κυρίως φορητών συστημάτων, σας δίνεται πολλές φορές ένα έτοιμο CD επαναφοράς. Αυτό το CD στην πραγματικότητα είναι μια διαμορφωμένη έκδοση των Windows ειδικά για τον συγκεκριμένο υπολογιστή, η οποία περιλαμβάνει προεγκατεστημένους οδηγούς, καθώς και όλα τα προσφερόμενα με τον υπολογιστή προγράμματα. Αυτό το CD είναι ένας εξαίρετος τρόπος για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας στην κατάσταση που αυτός ήταν όταν τον αγοράσατε. Θυμηθείτε, ωστόσο, να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων σας, καθώς αυτή η ενέργεια θα διαγράψει τα πάντα από τον σκληρό δίσκο.
Σε περίπτωση που ο δικός σας υπολογιστής δεν διαθέτει τέτοιο CD, μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε το δικό σας, με τη βοήθεια συγκεκριμένων προγραμμάτων, όπως είναι το Acronis True Image (www.acronis.com) και το Norton Ghost (www.symantec.com).

Οι παραπάνω εφαρμογές θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα image ολόκληρου του δίσκου σας, το οποίο στη συνέχεια θα αντιγράψετε σε κάποιο άλλο partition του δίσκου ή ακόμα και σε DVD. Όταν η απόδοση του υπολογιστή σας αρχίσει να φθίνει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το image για να τον "αναζωογονήσετε".

Παρακάτω θα σας δείξουμε πώς να δημιουργήσετε ένα CD επαναφοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει σημαντικά εργαλεία για να διαγνώσετε αλλά και να διορθώσετε πολλά από τα προβλήματα του υπολογιστή σας, όσο και να σώσετε τα δεδομένα σας. Θα μπορούσατε από τώρα να εγκαταστήσετε τα προγράμματα που θα δείτε στη συνέχεια, αλλά δεν θα σας το προτείναμε γιατί μπορεί να μην τα χρειαστείτε όλα. Καλό είναι πάντως να τα έχετε όλα συγκεντρωμένα σε ένα CD, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το PC και η σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο δεν είναι εφικτή για να τα κατεβάσετε.
Τρία δωρεάν antiviruses που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο CD είναι τα McAfee Avert Stinger (http://vil.nai.com/vil/stinger/default.aspx), Avast Virus Cleaner (www.avast.com/eng/avast-virus-cleaner.html) και το Clamwin Portable (http://portableapps.com/apps/utiliti...mwin_portable).

Η αποτελεσματικότητα αυτών των εφαρμογών σε σχέση πάντα με ένα antivirus εγκατεστημένο στο σύστημα είναι μειωμένη, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε αν το πρόβλημα οφείλεται σε κάποιον ιό. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που θα τα αντιγράψετε σε ένα CD δε θα μπορείτε πλέον να τα ανανεώνετε με τα τελευταία αντιβιοτικά. Σε πολλές περιπτώσεις παρόλα αυτά μπορούν ακόμα και να θεραπεύσουν το PC από παλαιότερους "κοινούς" ιούς.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εκδόσεις του Stinger, κάθε μία από τις οποίες είναι κατασκευασμένη για να θεραπεύει κάποιον συγκεκριμένο ιό. Υπάρχει επίσης μια εμπορική έκδοση του Avast Virus Cleaner που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, ελέγχοντας τα αποθηκευτικά μέσα για ιούς και εξολοθρεύοντάς τους. Σε αντίθεση με τα antiviruses που εγκαθιστάτε στο σύστημα -όπου και προτείνεται να έχετε μόνο ένα εγκατεστημένο κάθε φορά- δε συμβαίνει το ίδιο και με τα παραπάνω προγράμματα. Μπορείτε άφοβα να τα χρησιμοποιείτε όλα μαζί χωρίς κανένα κίνδυνο για τα Windows.

Όσον αφορά το Clamwin, εγκαταστήστε το μια φορά στον υπολογιστή σας και κατεβάστε τα τελευταία virus definitions στο δίσκο σας. Στη συνέχεια αντιγράψτε ολόκληρο ο φάκελο της εγκατάστασης (μαζί με τα αντιβιοτικά) στο CD, από όπου μπορείτε πλέον να το τρέχετε από εδώ και στο εξής.
Η McAfee, εκτός από τη δημιουργία προγραμμάτων antivirus, διανέμει επίσης δωρεάν μια εφαρμογή αφαίρεσης κακόβουλων rootkit. Τα rookit είναι επιβλαβή προγράμματα και αποτελούν ουσιαστικά ένα είδος ιού. Δρουν συνήθως "υπογείως" και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά του λειτουργικού συστήματος. Τα rootkit είναι συνήθως δύσκολο να ανακαλυφθούν, αλλά το πρόγραμμα McAfee Rootkit Detective κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα (http://vil.nai.com/vil/stinger/rkstinger.aspx).

Υπάρχουν επίσης κάποια προβλήματα σχετικά με το hardware του υπολογιστή, τα οποία είναι δύσκολο ορισμένες φορές να τα ανακαλύψετε. Μια τέτοια "δύσκολη" κατάσταση, είναι η δυσλειτουργία της μνήμης, ενώ πολλά ανεξήγητα "κολλήματα" του PC μπορεί να οφείλονται σε αυτό. Για να ανακαλύψετε αν ευθύνεται η μνήμη για τα προβλήματα του υπολογιστή σας, μεταβείτε στο site http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp και κατεβάστε το δωρεάν πρόγραμμα Windows Memory Diagnostic της Microsoft. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα και δημιουργήστε μια δισκέτα ή CD εκκίνησης όταν σας ζητηθεί. Εκκινήστε στη συνέχεια τον υπολογιστή σας με αυτό τον δίσκο στο drive και το τεστ ελέγχου της μνήμης θα πραγματοποιηθεί αυτόματα.

Εφόσον ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σας αντιμετωπίσει πρόβλημα, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να χάσετε κάποια από τα δεδομένα σας. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόγραμμα Emsa Disk Check (www.e-systems.ro/diskcheck.htm) μπορεί να βοηθήσει. Αφού κατεβάσετε και τρέξετε το πρόγραμμα, κάντε κλικ στο πλήκτρο Get a free activation code για να λάβετε τον κωδικό ενεργοποίησης του προγράμματος. Από τα δεξιά της ιστοσελίδας που θα μεταφερθείτε, κάντε κλικ στον σύνδεσμο Act δίπλα από το Disk Check label και σημειώστε τον κωδικό που θα βρείτε εκεί. Αυτός ο κωδικός θα πρέπει να εισαχθεί στο κεντρικό παράθυρο του προγράμματος. Από το μενού Disk Type, από την κορυφή, επιλέξτε Hard Disks και στη συνέχεια κάντε κλικ στο πλήκτρο Check από το κάτω δεξιά τμήμα του παραθύρου. Αν το πρόγραμμα ανακαλύψει πολλά προβλήματα στον δίσκο σας, καλό θα είναι να κρατήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, ενώ αν τα πράγματα είναι αρκετά "σοβαρά", θα πρέπει να σκεφτείτε ακόμα και την αντικατάσταση του δίσκου σας με κάποιον καινούριο.

Ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο για να συμπεριλάβετε στο CD, είναι το Restoration (www.snapfiles.com/get/restoration.html) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακτήσετε διαγραμμένα αρχεία. Όταν ένα αρχείο διαγράφεται στα Windows, δεν απομακρύνεται εντελώς από το δίσκο - στην πραγματικότητα, ο χώρος που καταλαμβάνει, σημειώνεται ως διαθέσιμος για χρήση από το λειτουργικό σύστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μέχρι ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για να αποθηκευθεί εκεί ένα καινούριο αρχείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορέσετε να ανακτήσετε το παλιό σας αρχείο με τη βοήθεια συγκεκριμένων προγραμμάτων. Αυτό πάντως που θα πρέπει να θυμάστε εδώ, είναι ότι είναι πολύ εύκολο να "γεμίσετε" τα προαναφερθέντα "κενά", χωρίς καν να το καταλάβετε.

Τα προσωρινά αρχεία που αποθηκεύονται στον δίσκο κατά τις περιηγήσεις σας στο Διαδίκτυο, η αποθήκευση προσωπικών αρχείων ακόμα και η εγκατάσταση προγραμμάτων, μπορούν να καταστήσουν την ανάκτηση των διαγραμμένων δεδομένων σας δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη υπόθεση. Το πρόγραμμα Restoration που σας προτείνουμε για αυτό τον σκοπό, μπορεί φυσικά να εκκινήσει κατευθείαν από το CD-Rom, χωρίς εγκατάσταση. Χρησιμοποιεί μια μπάρα εύρεσης διαγραμμένων αρχείων με βάση το όνομα αρχείου, αν φυσικά το θυμάστε.

Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείτε απλώς να κάνετε κλικ στο πλήκτρο Search Deleted Files για να ξεκινήσει μια έρευνα για όλα τα διαγραμμένα αρχεία του δίσκου που πιθανώς να μπορούν να ανακτηθούν. Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, κάντε κλικ στο πλήκτρο Restore by copying για να ανακτήσετε τα αρχεία που έχετε επιλέξει. Καλό θα είναι να ανακτήσετε τα αρχεία σας σε διαφορετικό αποθηκευτικό μέσο (επιλέγετε το σημείο ανάκτησης μέσα από το πρόγραμμα), όπως για παράδειγμα σε ένα USB flash drive ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Για όλα υπάρχει λύση

Το πρώτο που θα πρέπει να θυμάστε την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή σας, είναι ότι θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Το CD επαναφοράς με τα εργαλεία που αναφέραμε πιο πάνω μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τη δύσκολη κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί το "μαγικό ραβδί" που θα δώσει τη λύση σε κάθε περίπτωση.

Το πρώτο βήμα είναι να διαγνώσετε το πρόβλημα για να δείτε αν στη συνέχεια μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας ή θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου περισσότερο έμπειρου χρήστη ή τεχνικού. Φροντίστε να εξοικειωθείτε με τα προγράμματα του CD, σήμερα, που ο υπολογιστής σας "χαίρει άκρας υγείας" για να σας είναι εύκολο να τα χρησιμοποιήσετε σωστά τη στιγμή που θα τα χρειαστείτε. Σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο να προσπαθείτε να ανακαλύψετε τις λειτουργίες αυτών των εφαρμογών τη στιγμή που το πρόβλημα θα έχει ήδη προκύψει.

Θυμηθείτε επίσης, ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η λύση, όσον αφορά στο πού ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα, δίνεται με τη μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία ένα προς ένα και προσπαθήστε να αποκλείετε κάθε φορά πιθανές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να οφείλεται η συγκεκριμένη δυσλειτουργία. Αν υποψιάζεστε, για παράδειγμα, ότι μπορεί να ευθύνεται η μνήμη, κάντε τον σχετικό έλεγχο με το εργαλείο της Microsoft και αν όλα πάνε καλά, αποκλείστε αυτό το υπό-σύστημα από τη λίστα των "υπόπτων".

Ακόμα, πάντως, και αν αναγκαστείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου τεχνικού, να είστε σίγουροι ότι όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να του προσφέρετε -τις οποίες έχετε αντλήσει με τη βοήθεια αυτών των προγραμμάτων- τόσο το καλύτερο. Θα τον βοηθήσετε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του και να σας επιστρέψει τον υπολογιστή "υγιή", σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή computeractive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mafia 2 Locations Of Wanted Posters

Wanted Poster # 1 – Lubomir Dekan Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden privacy fence in a dead-end alley adjacent to a large parking lot. Wanted Poster # 2 – Lubos Kresta Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wall in a narrow dead-end alley with an entry gate. It is to the right of a large dumpster. Wanted Poster # 3 – Lubor Cerny Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a brick wall in a small nook in a parking lot. This small nook is adjacent to a large dumpster. Wanted Poster # 4 – Lukas Berka Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden fence behind a dumpster. This is across the street from the Pub Tara in an alley beside a Swift Cola billboard on a garage. Wanted Poster # 5 – Matous Jezek Location: Dipton You will find this Wanted Poster on the back of a building in a gated alley and near a large dumpster. Wanted Poster # 6 – Martin Zavrel Location: Dipton You will

Mafia 2 Playboy Magazines locations guide

Chapter 1 has 0 Playboy Magazines. Chapter 2 has 2 Playboy Magazines: Playmate 1 – You will find this magazine on the edge of Joe’s coffee table. Playmate 3 – You will find this magazine on top of a shelf inside the three-car garage adjacent to Mike’s main shop. Chapter 3 has 5 Playboy Magazines: Playmate 18 – You will find this magazine on the floor just outside of Derek Papalardo’s Office. You will spot this as you follow Steve down to the first floor to start your manual labor job. Playmate 4 – You will find this magazine behind the entry doorway of Maria Angello’s apartment. It is to the left of a small shelf. Playmate 5 – You will find this magazine on the windowsill closest to the doorway in the Industrial Specialist Office. This is just across the hallway from the Director’s Office where you get the key from. Playmate 40 – You will find this magazine on the edge of the security guard desk in the main hall on the first floor. Playmate 6 – You will find this magazine on

Εγγραφή αρχείου .mkv (HDrip-BRrip) σε DVD-DL(DVD-9)

Αν έχετε ένα αρχείο μορφής .mkv(HDrip και BRrip) και θέλετε να το γράψετε σε DVD των 8,5GB max(DVD-9), αντί σε απλό DVD των 4GB(DVD-5) κάνετε τα εξής: H μετατροπή αυτή συμφέρει για ταινίες HDrip και BRrip, δηλαδή αρχεία .mkv μεγαλύτερα των 4GB, αφού η αρχική ποιότητα δεν αλλοιώνετε τόσο όσο θα αλλοιωνόταν για μια μετατροπή σε DVD των 4GB. 1.Κατεβάστε και κάντε εγκατάσταση την τελευταία έκδοση του ConvertX to DVD. 2.Τρέξτε το πρόγραμμα και εισάγετε το αρχείο σας, είτε σέρνοντας το(drag & drop), είτε πατώντας το κουμπί που έχει επισημανθεί στην εικόνα(κίτρινη επισήμανση). 3. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις - Κωδικοποίηση(βλέπε εικόνα). 4. Στο παράθυρο Κωδικοποίηση πηγαίνετε στο πλαίσιο Μέγεθος, επιλέγετε το DVD-9(βλέπε εικόνα) και πατάτε ΟΚ. 5. Σε αυτό το βήμα έχετε τελειώσει το set και το πρόγραμμα είναι έτοιμο για την μετατροπή του αρχείου. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να κάνετε εγγραφή σε δισκάκι με το ConvertX, άμεσα μετά το πέρας της εργασίας τότε συνεχίστε στα επό