Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέος τύπος αρχείων εικόνας από τη Google για γρηγορότερο σερφάρισμα

Έναν νέο τύπο αρχείων εικόνας που θα μειώσει το πλήθος των απαιτούμενων bytes κατά 40% παρουσίασε η Google. Το νέο format που ονομάστηκε WebP όπως ακριβώς και το jpeg, είναι ένα «πρότυπο απωλεστικής συμπίεσης εικόνων» (lossy format), δηλαδή δεν αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο της αρχικής εικόνας αλλά προσπαθεί να διατηρήσει την πιστότητα της στο μέτρο που το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τις διαφορές.

Σε αντίθεση όμως με το jpeg, το WebP δεν μπορεί προς το παρόν να συνεργαστεί με κάθε φωτογραφική μηχανή, browser, πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας ή λειτουργικά συστήματα. Οι δοκιμές που έκανε η Google, μετατρέποντας ένα εκατομμύριο εικόνες από JPEG σε WebP, έδειξαν ότι ο όγκος των αρχείων μειώνεται κατά 39%. Έτσι αυξάνεται σημαντικά η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται οι σελίδες, δεδομένου ότι φωτογραφίες και οι εικόνες αποτελούν σχεδόν το 65% των δεδομένων που μεταφέρονται όταν φορτώνει ένα site.

Το WebP βασίζεται στην προηγμένη μέθοδο συμπίεσης εικόνων που χρησιμοποιεί ο κωδικοποιητής βίντεο VP8 για να συμπιέσει τα καρέ των εικόνων. «Εφαρμόσαμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στο VP8 και τις επεκτείναμε στην κωδικοποίηση εικόνων», ανέφερε ο Ρίτσαρντ Ράμπατ, διευθυντής Προϊόντων της Google. Η Google χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το video codec VP8 πέρυσι, όταν απέκτησε την εταιρεία On2 που το ανέπτυξε.

Αν και τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν ιδιαίτερα θετικά, η διάδοση ή όχι του WebP θα εξαρτηθεί από το αν θα το υιοθετήσουν τα προγράμματα πλοήγησης (browsers) του διαδικτύου. Ήδη η Google σχεδιάζει την υποστήριξη αυτού του WebP από τις μελλοντικές εκδόσεις του Google Chrome.

Το Google ανάρτησε συλλογή δειγμάτων στο διαδίκτυο, στην οποία γίνεται σύγκριση εικόνων WebP και JPEG.

Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.
Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και γι…

Ρητά για γυναίκες...

Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το
να τον αφήσεις να την κρατήσει», Sacha Guitry

Εξοντώστε το HDCP!!!

Άλλος ένας τρόπος για να ξεφορτωθείτε το HDCP με το XBOX 360 HD-DVD DRIVE σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP (high bandwidth digital content protection) αναπτύχθηκε με σκοπό την προστασία του video High Definition λές και κινδύνευε από κάποιον τρομερό, αιμοσταγή εχθρό. Προκειμένου να παίξει μια ταινία Blu – ray ή HD-DVD, θα πρέπει τόσο το Hardware όσο και το Software να είναι πλήρως συμβατά με το HDCP. Με άλλα λόγια, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο HD, πρέπει η κάρτα γραφικών και οθόνη να είναι συμβατές με το HDCP. Ακόμα και σήμερα όμως το HDCP δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές κάρτες γραφικών και οθίνες να μην το υποστηρίζουν (κυρίως γιατί οι κατασκευαστές τους θέλουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά). Αν οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας στην αναπαραγωγή δίσκων HD δεν πληροί τις προδιαγραφές HDCP (software, κάρτα γραφικών και οθόνη), η ταινία δε πρόκειται να παίξει στο PC μας. Και καλά το software δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού τ…