Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα απαλλαγείτε από τα ψευδο-antivirus

Η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης antivirus GData επισημαίνει τον κίνδυνο από τα ψευδο-antivirus και μας αποκαλύπτει βήμα προς βήμα πως επιτυγχάνεται η μόλυνση του συστήματός μας. Παράλληλα, προσφέρει ένα δωρεάν εργαλείο εντοπισμού και αφαίρεσης του κακόβουλου λογισμικού System Tool που θριαμβεύει τον τελευταίο καιρό στο Διαδίκτυο.Η πρακτική εκφοβισμού του χρήστη συνεχίζει να χρησιμοποιείται επί σειρά ετών και επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τις νέες μεθόδους που έχουν επινοήσει οι δημιουργοί ψευδο-antivirus για να μολύνουν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες σε λίγα μόλις λεπτά.

Ο κώδικας του «κακόβουλου» λογισμικού μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε επίσημη ιστοσελίδα.

Οι επίδοξοι κλέφτες επιλέγουν δημοφιλείς ιστοσελίδες που έρχονται πρώτες στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών, και εάν τα μέτρα προστασίας τους είναι ανεπαρκή, τότε «φυτεύουν» τον κώδικα του ψευδο-antivirus.

Μια άλλη πρακτική είναι να δημιουργούν νέες ιστοσελίδες γεμάτες με δημοφιλείς όρους αναζήτησης ώστε να έρχονται ψηλά στα αποτελέσματα. Εντούτοις, καθώς οι μηχανές αναζήτησης δεν ξεγελιούνται για πολύ, οι δημιουργοί τους, αλλάζουν συχνά τις διευθύνσεις των σελίδων-δούρειους ίππους των ψευδο-antivirus.

Τα domain που σχετίζονται με τις επικίνδυνες ιστοσελίδες, σύμφωνα με τη G Data φέρουν τις λέξεις


 • Antivirscanxp
 • antivirus-download-free
 • antivirus-free-removal
 • antivirus-microsoft-windows
 • antivirusonlinetest
 • best-xp-antivirus
 • buy-antivirus-tools
 • desktopantivirusmicrosoft
 • euroantivirus
 • protection-virus-free
 • self-defense-free
 • testscanantivirus
 • usantivirus
Αφού μολυνθούν υπάρχουσες επίσημες ιστοσελίδες ή/και ανέβουν στο Διαδίκτυο οι δικές τους, αρκεί μια επίσκεψη για να μολυνθεί το σύστημα του χρήστη, ακόμα κι αν έχει προστασία από αληθινό antivirus.

Αυτό επιτυγχάνεται από τη συνεχή δημιουργία παραλλαγών του αρχικού κώδικα, ώστε να αποφεύγεται η ταύτισή του με την πρώτη εκδοχή που έχουν ήδη συμπεριλάβει στις μαύρες λίστες τους οι εταιρείες antivirus.

Πώς γίνεται η μόλυνση

O χρήστης ενεργοποιεί το ψευδο-antivirus όταν για πρώτη φορά ειδοποιείται ότι το σύστημά του απειλείται, με μόνη επιλογή να συμφωνήσει (ΟΚ) για τη διενέργεια ανίχνευσης ιών.
Εάν ο χρήστης συμφωνήσει (και δεν κλείσει το παράθυρο), φαίνεται να ενεργοποιείται αναζήτηση ιών εντός του Windows Explorer στα Windows.
Εάν ο χρήστης κάνει κλικ οπουδήποτε στη σελίδα αυτή, του προτείνεται να κατεβάσει ένα εκτελέσιμο αρχείο (με κατάληξη .exe) -μια παραλλαγή του κώδικα του System Tool.
Ο χρήστης επιλέγει την εγκατάσταση, το σύστημα μολύνεται και το System Tool φαίνεται ανενεργό, δεν είναι όμως έτσι, σημειώνει η G Data. Εγκαθιδρύει συνεδρίες με διάφορους διακομιστές στο Διαδίκτυο.
Γρήγορα, ο χρήστης εκφοβίζεται με διαρκή μηνύματα, η εκκίνηση πολλών διαφορετικών προγραμμάτων απενεργοποιείται και άλλα εμφανίζονται ως μολυσμένα, με μόνη παρότρυνση του συστήματος να αγοράσει ο χρήστης το System Tool.
Εκεί, καλείται να εισάγει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας: εάν το κάνετε, οι παραλήπτες μπορούν όχι μόνο να αλλάξουν το ποσό που θα χρεωθείτε, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία σας για άλλες, πιθανά εγκληματικές, ενέργειες.
 Φυσικά, το System Tool δεν παρέχει καμία προστασία από ιούς ή άλλες απειλές.
 Εάν ο χρήστης δεν ξεγελαστεί εύκολα, το System Tool φτάνει ακόμα και να εμφανίσει την διαβόητη blue screen of death και να προκαλέσει επανεκκίνηση του συστήματος προβάλλοντας στη θέση του wallpaper ένα εκφοβιστικό μήνυμα.
 Τι προτείνεται

1. Χρησιμοποιείτε antivirus από αξιόπιστους δημιουργούς
2. Εάν κατεβάζετε το πρόγραμμα από το Διαδίκτυο, ελέγξτε την αξιοπιστία του -επιλέγετε γνωστές πηγές
3. Ενημερώνετε όποτε απαιτείται το λειτουργικό σας αλλά και τον browser
4. Μην ακολουθείτε απερίσκεπτα παραπομπές. Συνήθως, αυτές οι μέθοδοι εξαπάτησης οδηγούν σε διευθύνσεις που φέρουν λέξεις-κλειδιά σχετικά με τα antivirus
5. Προσέξτε την ορθογραφία και άλλα λάθη στα μηνύματα. Συνήθως, είναι ανορθόγραφα ή έχουν πολλά κενά μεταξύ των λέξεων κ.ά.
6. Ένα γνήσιο αναδυόμενο μήνυμα των Windows θα εμφανιζόταν στην γλώσσα που έχετε επιλέξει για το λειτουργικό σας -εάν έχετε εγκαταστήσει ελληνικά Windows δεν θα εμφανιζόταν το μήνυμα στην αγγλική ή άλλη γλώσσα.

Source

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρητά για γυναίκες...

Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το
να τον αφήσεις να την κρατήσει», Sacha Guitry

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.
Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και γι…

Εξοντώστε το HDCP!!!

Άλλος ένας τρόπος για να ξεφορτωθείτε το HDCP με το XBOX 360 HD-DVD DRIVE σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP (high bandwidth digital content protection) αναπτύχθηκε με σκοπό την προστασία του video High Definition λές και κινδύνευε από κάποιον τρομερό, αιμοσταγή εχθρό. Προκειμένου να παίξει μια ταινία Blu – ray ή HD-DVD, θα πρέπει τόσο το Hardware όσο και το Software να είναι πλήρως συμβατά με το HDCP. Με άλλα λόγια, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο HD, πρέπει η κάρτα γραφικών και οθόνη να είναι συμβατές με το HDCP. Ακόμα και σήμερα όμως το HDCP δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές κάρτες γραφικών και οθίνες να μην το υποστηρίζουν (κυρίως γιατί οι κατασκευαστές τους θέλουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά). Αν οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας στην αναπαραγωγή δίσκων HD δεν πληροί τις προδιαγραφές HDCP (software, κάρτα γραφικών και οθόνη), η ταινία δε πρόκειται να παίξει στο PC μας. Και καλά το software δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού τ…