Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ακριβώς είναι το Bitcoin; Μπορώ κι εγώ να πάρω μερικά;

Είναι καιρός τώρα που το Bitcoin σαν όνομα, σαν νόμισμα, δεν κυκλοφορεί μόνο ανάμεσα στους underground τύπους του παγκόσμιου διαδικτύου, αλλά έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας και της ειδησεογραφίας. Όπως νωρίτερα σήμερα που αποκαλύφθηκε πως ένα μεγάλο Bitcoin ποσό «εξαφανίστηκε» και η τιμή του νομίσματος έπεσε δραματικά. Γιατί όμως γίνεται τόσο σημαντικό; Και εν τέλει, τι είναι αυτό το Bitcoin πια;


Το Bitcoin είναι ένα open-source ψηφιακό νόμισμα που επινοήθηκε και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και θα «κοπεί» σε συγκεκριμένο αριθμό: 21 εκατομμύρια νομίσματα. Ο τελικός αριθμός των νομισμάτων αυτών, όμως, δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2140. Οι επινοητές του νομίσματος «κόβουν» (πάντα ψηφιακά) 25 Bitcoins κάθε 10 λεπτά. Ο ρυθμός αυτός θα μειωθεί στο μισό το 2017 και θα μειώνεται κατά μισό, κάθε 4 χρόνια.
Ποιος παίρνει τα Bitcoins που βγαίνουν κάθε 10 λεπτά; Οι miners. Οι miners είναι ιδιώτες που «τρέχουν» μία τεχνική διαδικασία που τους επιτρέπει να μεταφέρουν τα Bitcoins από την «πηγή» τους σε άλλους ιδιώτες. Είναι δηλαδή εκείνοι που κάνουν το σύστημα να λειτουργεί, εφ’ όσον εξασφαλίζουν την γνησιότητα και τη ροή του ψηφιακού νομίσματος. Επ’ αμοιβή.
Θα πει κανείς «μα καλά, εφόσον θα μειωθεί ο αριθμός των Bitcoins που θα «κόβονται», αυτοί οι miners θα συνεχίσουν να διακινούν τα νομίσματα;» Ναι, για τον απλό λόγο πως όσο μειώνεται η διαθέσιμη ποσότητα των Bitcoins, η αξία τους θα ανεβαίνει, άρα, εφόσον οι miners κρατάνε μέρος των Bitcoins που κάνουν mining, μπορεί να κρατούν λιγότερα, αλλά μεγαλύτερης αξίας.

Τι μπορώ να κάνω με τα Bitcoin;

Μπορείτε να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες, να το μετατρέψετε σε μετρητά στην αξία που καθορίζεται κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε τα Bitcoins σας με άλλους χρήστες με την διαφορά πως πρόκειται για ψηφιακό νόμισμα αποκλειστικά και για ψηφιακή χρήση (πάλι αποκλειστικά). Δηλαδή; Δεν θα πάτε στο περίπτερο να ψωνίσετε τσίχλες με Bitcoin στο χέρι.
Μπορείτε επίσης να γίνετε miner αν έχετε τη γνώση και τον εξοπλισμό σε υπολογιστές που χρειάζεται, μαζί με το γεγονός ότι θα έχετε να ανταγωνιστείτε αρκετούς άλλους miners στον κόσμο. Αν πάραυτα το επιθυμείτε, υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο αρκετά σχεδιαγράμματα με τον εξοπλισμό που χρειάζεστε προκειμένου να ξεκινήσετε την «εξόρυξη».

Κίνδυνοι

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενέχει το Bitcoin σαν νόμισμα; Όπως όλα τα νομίσματα ο κίνδυνος που ενέχει το συγκεκριμένο νόμισμα είναι οι διακυμάνσεις στην αξία του. Μπορεί η συνολική αξία των Bitcoins να αξίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας στεγνός αριθμός. Ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον ψηφιακό κόσμο, η τιμή του νομίσματος ανεβοκατεβαίνει. Μπορεί αυτή τη στιγμή η αξία του κάθε Bitcoin να είναι στα 117 δολάρια, αλλά δεν είναι πολύς καιρός που η αξία του είχε πέσει στα 2,5 δολάρια το 2012 και καθυστέρησε πάρα πολύ να «ανέβει». Και σήμερα μόλις, η τιμή του έπεσε στα 117 δολάρια, από τα 145 όταν αποκαλύφθηκε ότι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγής σε Bitcoin, η Mt. Gox είχε «πέσει» εχθές για μία ώρα αλλά και το Instawallet, ένα από τα σημαντικότερα αποθετήρια, ανέστειλε την λειτουργία του επ’ αόριστον, εξαιτίας παραβίασης των συστημάτων του.
Έτσι, μπορεί να χάσετε τα Bitcoin σας που έχετε αγοράσει σε ένα αποθετήριο γιατί πολύ απλά κάποιος έκλεψε το αποθετήριο αυτό. Κάτι σαν τις τράπεζες χωρίς ασφάλεια. Ή τις τράπεζες γενικώς (ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο).
Το Bitcoin είναι ένα νόμισμα που σίγουρα δεν αγαπούν οι τραπεζίτες αλλά και οι ρυθμιστές του κόσμου εφόσον δεν υπάρχει κανένας έλεγχος (σχεδόν) στη χρήση του, άρα το κάνει ιδανικό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή παράνομες συναλλαγές ενώ σε οικονομίες που υποφέρουν, για πολλούς από τους πολίτες, όπως στην Κύπρο ή την Ισπανία, αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή από τον φόβο μην δεσμευτούν οι καταθέσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση (επαναλαμβάνουμε) το παιχνίδι της οικονομίας είναι για έμπειρους παίχτες. Άρα το παιχνίδι της ψηφιακής οικονομίας είναι για έμπειρους ψηφιακούς παίχτες. Και η υπόθεση Bitcoin είναι τόσο ρευστή όσο και η ουσία του. Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, στο οποίο κανένας μα κανένας δεν πρόκειται να σας προσφέρει εγγυήσεις, αν αυτό ψάχνετε. Μιλάμε άνετα όμως, για μία καινοτομία που είδε το φως της δημοσιότητας από το 2011 και τώρα, ετοιμάζεται να γίνει μέρος της πραγματικής οικονομίας.

Πηγή ενημέρωσης: Buying Bitcoins

Για εφαρμογές στις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε την ισοτιμία του Bitcoin με άλλα νομίσματα, αναζητήστε τις: Bitcoin Gold, Bitcoin Ticker και Bitcoin App.

Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πετάξτε τις κασέτες VHS μια για πάντα

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από βιντεοκασέτες, οι οποίες σκονίζονται σε κάποιο ράφι. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς να τις μετατρέψετε σε DVD και να διατηρήσετε για πολύ καιρό αναλλοίωτο το περιεχόμενό τους.
Aν επισκέπτεστε συχνά τα βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σας, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι βιντεοκασέτες που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατέκλυζαν τα ράφια, σήμερα ολοένα και σπανίζουν. Το οικιακό βίντεο VHS βρίσκεται πλέον κλεισμένο σε κάποιο ντουλάπι και τη θέση του στο σαλόνι έχει κατακτήσει επάξια εδώ και αρκετά χρόνια το επιτραπέζιο DVD player. Λέμε επάξια, καθώς ως γνωστόν το DVD προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον "αναλογικό" πρόγονό του.

Μερικά από αυτά είναι η σαφώς καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, καθώς και το γεγονός ότι τα δισκάκια DVD είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο χρόνο σε σχέση με τις βιντεοκασέτες.

Το βίντεο VHS χρησιμοποιήθηκε όμως -περισσότερο από μια δεκαετία- όχι μόνο για να βλέπουμε ταινίες, αλλά και γι…

Ρητά για γυναίκες...

Όταν κάποιος σου κλέβει τη γυναίκα, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το
να τον αφήσεις να την κρατήσει», Sacha Guitry

Εξοντώστε το HDCP!!!

Άλλος ένας τρόπος για να ξεφορτωθείτε το HDCP με το XBOX 360 HD-DVD DRIVE σας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το πρωτόκολλο ασφαλείας HDCP (high bandwidth digital content protection) αναπτύχθηκε με σκοπό την προστασία του video High Definition λές και κινδύνευε από κάποιον τρομερό, αιμοσταγή εχθρό. Προκειμένου να παίξει μια ταινία Blu – ray ή HD-DVD, θα πρέπει τόσο το Hardware όσο και το Software να είναι πλήρως συμβατά με το HDCP. Με άλλα λόγια, εκτός απο το πρόγραμμα αναπαραγωγής του βίντεο HD, πρέπει η κάρτα γραφικών και οθόνη να είναι συμβατές με το HDCP. Ακόμα και σήμερα όμως το HDCP δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί ευρέως, με αποτέλεσμα πολλές κάρτες γραφικών και οθίνες να μην το υποστηρίζουν (κυρίως γιατί οι κατασκευαστές τους θέλουν να κρατήσουν το κόστος χαμηλά). Αν οποιοσδήποτε κρίκος της αλυσίδας στην αναπαραγωγή δίσκων HD δεν πληροί τις προδιαγραφές HDCP (software, κάρτα γραφικών και οθόνη), η ταινία δε πρόκειται να παίξει στο PC μας. Και καλά το software δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού τ…