Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι ακριβώς είναι το Bitcoin; Μπορώ κι εγώ να πάρω μερικά;

Είναι καιρός τώρα που το Bitcoin σαν όνομα, σαν νόμισμα, δεν κυκλοφορεί μόνο ανάμεσα στους underground τύπους του παγκόσμιου διαδικτύου, αλλά έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας και της ειδησεογραφίας. Όπως νωρίτερα σήμερα που αποκαλύφθηκε πως ένα μεγάλο Bitcoin ποσό «εξαφανίστηκε» και η τιμή του νομίσματος έπεσε δραματικά. Γιατί όμως γίνεται τόσο σημαντικό; Και εν τέλει, τι είναι αυτό το Bitcoin πια;


Το Bitcoin είναι ένα open-source ψηφιακό νόμισμα που επινοήθηκε και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και θα «κοπεί» σε συγκεκριμένο αριθμό: 21 εκατομμύρια νομίσματα. Ο τελικός αριθμός των νομισμάτων αυτών, όμως, δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2140. Οι επινοητές του νομίσματος «κόβουν» (πάντα ψηφιακά) 25 Bitcoins κάθε 10 λεπτά. Ο ρυθμός αυτός θα μειωθεί στο μισό το 2017 και θα μειώνεται κατά μισό, κάθε 4 χρόνια.
Ποιος παίρνει τα Bitcoins που βγαίνουν κάθε 10 λεπτά; Οι miners. Οι miners είναι ιδιώτες που «τρέχουν» μία τεχνική διαδικασία που τους επιτρέπει να μεταφέρουν τα Bitcoins από την «πηγή» τους σε άλλους ιδιώτες. Είναι δηλαδή εκείνοι που κάνουν το σύστημα να λειτουργεί, εφ’ όσον εξασφαλίζουν την γνησιότητα και τη ροή του ψηφιακού νομίσματος. Επ’ αμοιβή.
Θα πει κανείς «μα καλά, εφόσον θα μειωθεί ο αριθμός των Bitcoins που θα «κόβονται», αυτοί οι miners θα συνεχίσουν να διακινούν τα νομίσματα;» Ναι, για τον απλό λόγο πως όσο μειώνεται η διαθέσιμη ποσότητα των Bitcoins, η αξία τους θα ανεβαίνει, άρα, εφόσον οι miners κρατάνε μέρος των Bitcoins που κάνουν mining, μπορεί να κρατούν λιγότερα, αλλά μεγαλύτερης αξίας.

Τι μπορώ να κάνω με τα Bitcoin;

Μπορείτε να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες, να το μετατρέψετε σε μετρητά στην αξία που καθορίζεται κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε τα Bitcoins σας με άλλους χρήστες με την διαφορά πως πρόκειται για ψηφιακό νόμισμα αποκλειστικά και για ψηφιακή χρήση (πάλι αποκλειστικά). Δηλαδή; Δεν θα πάτε στο περίπτερο να ψωνίσετε τσίχλες με Bitcoin στο χέρι.
Μπορείτε επίσης να γίνετε miner αν έχετε τη γνώση και τον εξοπλισμό σε υπολογιστές που χρειάζεται, μαζί με το γεγονός ότι θα έχετε να ανταγωνιστείτε αρκετούς άλλους miners στον κόσμο. Αν πάραυτα το επιθυμείτε, υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο αρκετά σχεδιαγράμματα με τον εξοπλισμό που χρειάζεστε προκειμένου να ξεκινήσετε την «εξόρυξη».

Κίνδυνοι

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ενέχει το Bitcoin σαν νόμισμα; Όπως όλα τα νομίσματα ο κίνδυνος που ενέχει το συγκεκριμένο νόμισμα είναι οι διακυμάνσεις στην αξία του. Μπορεί η συνολική αξία των Bitcoins να αξίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας στεγνός αριθμός. Ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον ψηφιακό κόσμο, η τιμή του νομίσματος ανεβοκατεβαίνει. Μπορεί αυτή τη στιγμή η αξία του κάθε Bitcoin να είναι στα 117 δολάρια, αλλά δεν είναι πολύς καιρός που η αξία του είχε πέσει στα 2,5 δολάρια το 2012 και καθυστέρησε πάρα πολύ να «ανέβει». Και σήμερα μόλις, η τιμή του έπεσε στα 117 δολάρια, από τα 145 όταν αποκαλύφθηκε ότι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συναλλαγής σε Bitcoin, η Mt. Gox είχε «πέσει» εχθές για μία ώρα αλλά και το Instawallet, ένα από τα σημαντικότερα αποθετήρια, ανέστειλε την λειτουργία του επ’ αόριστον, εξαιτίας παραβίασης των συστημάτων του.
Έτσι, μπορεί να χάσετε τα Bitcoin σας που έχετε αγοράσει σε ένα αποθετήριο γιατί πολύ απλά κάποιος έκλεψε το αποθετήριο αυτό. Κάτι σαν τις τράπεζες χωρίς ασφάλεια. Ή τις τράπεζες γενικώς (ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο).
Το Bitcoin είναι ένα νόμισμα που σίγουρα δεν αγαπούν οι τραπεζίτες αλλά και οι ρυθμιστές του κόσμου εφόσον δεν υπάρχει κανένας έλεγχος (σχεδόν) στη χρήση του, άρα το κάνει ιδανικό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή παράνομες συναλλαγές ενώ σε οικονομίες που υποφέρουν, για πολλούς από τους πολίτες, όπως στην Κύπρο ή την Ισπανία, αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή από τον φόβο μην δεσμευτούν οι καταθέσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση (επαναλαμβάνουμε) το παιχνίδι της οικονομίας είναι για έμπειρους παίχτες. Άρα το παιχνίδι της ψηφιακής οικονομίας είναι για έμπειρους ψηφιακούς παίχτες. Και η υπόθεση Bitcoin είναι τόσο ρευστή όσο και η ουσία του. Πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα, στο οποίο κανένας μα κανένας δεν πρόκειται να σας προσφέρει εγγυήσεις, αν αυτό ψάχνετε. Μιλάμε άνετα όμως, για μία καινοτομία που είδε το φως της δημοσιότητας από το 2011 και τώρα, ετοιμάζεται να γίνει μέρος της πραγματικής οικονομίας.

Πηγή ενημέρωσης: Buying Bitcoins

Για εφαρμογές στις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε την ισοτιμία του Bitcoin με άλλα νομίσματα, αναζητήστε τις: Bitcoin Gold, Bitcoin Ticker και Bitcoin App.

Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mafia 2 Locations Of Wanted Posters

Wanted Poster # 1 – Lubomir Dekan Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden privacy fence in a dead-end alley adjacent to a large parking lot. Wanted Poster # 2 – Lubos Kresta Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wall in a narrow dead-end alley with an entry gate. It is to the right of a large dumpster. Wanted Poster # 3 – Lubor Cerny Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a brick wall in a small nook in a parking lot. This small nook is adjacent to a large dumpster. Wanted Poster # 4 – Lukas Berka Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden fence behind a dumpster. This is across the street from the Pub Tara in an alley beside a Swift Cola billboard on a garage. Wanted Poster # 5 – Matous Jezek Location: Dipton You will find this Wanted Poster on the back of a building in a gated alley and near a large dumpster. Wanted Poster # 6 – Martin Zavrel Location: Dipton You will

Mafia 2 Playboy Magazines locations guide

Chapter 1 has 0 Playboy Magazines. Chapter 2 has 2 Playboy Magazines: Playmate 1 – You will find this magazine on the edge of Joe’s coffee table. Playmate 3 – You will find this magazine on top of a shelf inside the three-car garage adjacent to Mike’s main shop. Chapter 3 has 5 Playboy Magazines: Playmate 18 – You will find this magazine on the floor just outside of Derek Papalardo’s Office. You will spot this as you follow Steve down to the first floor to start your manual labor job. Playmate 4 – You will find this magazine behind the entry doorway of Maria Angello’s apartment. It is to the left of a small shelf. Playmate 5 – You will find this magazine on the windowsill closest to the doorway in the Industrial Specialist Office. This is just across the hallway from the Director’s Office where you get the key from. Playmate 40 – You will find this magazine on the edge of the security guard desk in the main hall on the first floor. Playmate 6 – You will find this magazine on

Εγγραφή αρχείου .mkv (HDrip-BRrip) σε DVD-DL(DVD-9)

Αν έχετε ένα αρχείο μορφής .mkv(HDrip και BRrip) και θέλετε να το γράψετε σε DVD των 8,5GB max(DVD-9), αντί σε απλό DVD των 4GB(DVD-5) κάνετε τα εξής: H μετατροπή αυτή συμφέρει για ταινίες HDrip και BRrip, δηλαδή αρχεία .mkv μεγαλύτερα των 4GB, αφού η αρχική ποιότητα δεν αλλοιώνετε τόσο όσο θα αλλοιωνόταν για μια μετατροπή σε DVD των 4GB. 1.Κατεβάστε και κάντε εγκατάσταση την τελευταία έκδοση του ConvertX to DVD. 2.Τρέξτε το πρόγραμμα και εισάγετε το αρχείο σας, είτε σέρνοντας το(drag & drop), είτε πατώντας το κουμπί που έχει επισημανθεί στην εικόνα(κίτρινη επισήμανση). 3. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις - Κωδικοποίηση(βλέπε εικόνα). 4. Στο παράθυρο Κωδικοποίηση πηγαίνετε στο πλαίσιο Μέγεθος, επιλέγετε το DVD-9(βλέπε εικόνα) και πατάτε ΟΚ. 5. Σε αυτό το βήμα έχετε τελειώσει το set και το πρόγραμμα είναι έτοιμο για την μετατροπή του αρχείου. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να κάνετε εγγραφή σε δισκάκι με το ConvertX, άμεσα μετά το πέρας της εργασίας τότε συνεχίστε στα επό