Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι «Anonymous» πίσω από τις μάσκες: Ποιοι είναι και σε τι αποσκοπούν;

Η επίθεση των «Anonymous» στην ιστοσελίδα του υπ. Δικαιοσύνης τα ξημερώματα της Παρασκευής έχει εγείρει για ακόμα μία φορά ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα του εν λόγω διαδικτυακού κινήματος και τους σκοπούς της δράσης του διεθνώς. Ποιο είναι το προφίλ των μελών του και ποιοι οι στόχοι των αλλεπάλληλων επιθέσεών του σε ιστοσελίδες κυβερνήσεων, επίσημων φορέων, μεγάλων επιχειρήσεων και δημοφιλών προσώπων;
                                                                                                              
Η γέννηση του κινήματος των «χακτιβιστών» 

Ο πυρήνας των Anonymous φαίνεται πως σχηματίστηκε από μέλη του φόρουμ του site 4chan.org το 2003. Το κίνημα πήρε το όνομά του, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο στους χρήστες να δημοσιοποιούν πληροφορίες ή προσωπικά σχόλια χωρίς να υποχρεούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Στόχος των Anonymous ορίστηκε από τότε η διαδικτυακή ακτιβιστική δράση. Ειδικότερα, ως προτεραιότητά τους έχει τεθεί η ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών μέσω ίντερνετ, δεδομένου ότι, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η ενημέρωση που παρέχουν οι κυβερνήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατευθυνόμενη και εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αξιοποιώντας το ίντερνετ λοιπόν, υποστηρίζουν οι Anonymous, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αποκρύπτουν άλλοι φορείς.                                                                                                                                                                                          
Παράλληλα, το εν λόγω κίνημα διοργανώνει και διαδηλώσεις υπέρ της ελεύθερης πληροφόρησης και κατά των «φραγμών» που την παρεμποδίζουν.
 
 
«Είμαστε οι Anonymous. Είμαστε πολυάριθμοι. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας αναμένετε», επισημαίνουν μέλη στα μηνύματά τους.

Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο αποτελεί μέρος ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πρόσφατα για τους Anonymous με τον τίτλο "We Are Legion" σε σκηνοθεσία Brian Knappenberger, επισημαίνονται οι βασικοί στόχοι του κινήματος:
 

Μια ομάδα ετερογενής, αλλά με κοινούς στόχους

Ποιο είναι, όμως, το προφίλ των μελών των Anonymous; Οι μάσκες του Guy Fawkes (εμπνευσμένες από το βιβλίο του Άλαν Μούρ «V for Vendetta»), με τις οποίες οι «χακτιβιστές» καλύπτουν τα πρόσωπά τους στις δημόσιες εμφανίσεις τους, κρύβουν άτομα διαφορετικών ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και πολιτικών πεποιθήσεων. «Στους Anonymous μπορεί να ανήκει οποιοσδήποτε από τους πολίτες που βρίσκονται ανάμεσά σας», τονίζουν οι ίδιοι. «Η σύνθεση της ομάδας μας δεν παραμένει ποτέ ίδια για πολύ καιρό, αλλά διαρκώς αλλάζει, εμπλουτίζεται και μετουσιώνεται». Σήμερα, πάντως, οι Anonymous εκτιμάται ότι μετρούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχέση τους με το κίνημα «Occupy Wall Street» θεωρείται δεδομένη.
 
Το χρονικό της δράσης

Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις των Anonymous μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

• Το 2009 η κυβέρνηση της Αυστραλίας σχεδίαζε να λογοκρίνει το διαδίκτυο και έδωσε εντολή στους παρόχους ίντερνετ να παρακολουθούν τους χρήστες για τυχόν παραβάσεις του νόμου. Οι Anonymous, ως αντίποινα, επιτέθηκαν στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα.                                                                                                         
• Την ίδια χρονιά, αντιδρώντας στην διαγραφή video με μουσική από το Youtube, που παραβίαζαν- σύμφωνα με δισκογραφικές εταιρείες- πνευματικά δικαιώματα, οι Anonymous πλημμύρισαν το κοινωνικό δίκτυο με πορνογραφικά video "μεταμφιεσμένα" σε οικογενειακά video. Η επιχείρηση ονομάστηκε Operation Porn Day.                                                                                                                                                                                                      
• Το 2010 ο Julian Assange, βασικός εκπρόσωπος και συντάκτης των Wikileaks, συνελλήφθη από τις αρχές επειδή διέρρευσε έγγραφα που "εξέθεταν" τις ΗΠΑ. Οι Anonymous κήρυξαν την έναρξη της "Operation Payback" (Operation Avenge Assange) και επιτέθηκαν ενάντια στην αναστολή του λογαριασμού του WikiLeaks.                                                                                                                                                                 
• Το 2011, ο τότε CEO της εταιρείας ασφάλειας HPGary, Aaron Barr, έφτασε κοντά σε μερικά μέλη των Anonymous και από συνομιλίες του που διέρρευσαν στο Internet έγινε γνωστό ότι ήθελε να αποκαλύψει στις Αρχές τις πραγματικές ταυτότητες ορισμένων μελών τους ή και να πουλήσει τα στοιχεία στο FBI. Η HPGary δέχτηκε τρομερή επίθεση - Operation HPGary - από hackers "κλέβοντας" και βγάζοντας σε κοινή θέα στοιχεία πολλών εργαζόμενων της εταιρείας. Ο Aaron Barr εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά το συμβάν.                                                                                                                             
• Το ίδιο έτος, οι Anonymous πραγματοποιούν επίθεση σε διάφορες παράνομες ιστοσελίδες σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παιδική πορνογραφία. Η επιχείρηση έχει την ονομασία "Operation Darknet".                                                                                                                                                                                                            
• Οι Anonymous μαθαίνουν για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA και προειδοποιούν το Κογκρέσο. Αργότερα, ανακοινώνουν την "Operation Blackout", ενημερώνουν σχετικά τους πολίτες των ΗΠΑ και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανησυχούν για την παραβίαση της ελευθερίας τους. Από την άλλη, επιτίθενται στην Sony αλλά και σε δημοφιλή πρόσωπα του καλλιτεχνικού τομέα για την υποστήριξή τους στο SOPA.                                                                                                                                                            
• Το 2012, οι Anonymous ανακοινώνουν την Operation Revenge για να εκδικηθούν για το κλείσιμο του file-sharing site, Megaupload.com. Εξαπολύουν τεράστια επίθεση κατά χιλιάδες και καταφέρνουν να "ρίξουν" πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας αλλά και της Πολωνίας επειδή υποστηρίζει το ACTA.                                                                                                                                                  
• Η επιθέσεις γενικεύονται με τους Anonymous να ανακοινώνουν την αρχή του Πρώτου Παγκόσμιου Κυβερνοπόλεμου. Χιλιάδες ακτιβιστές χάκερ επιτίθενται μαζικά σε sites πραγματοποιώντας hacking σε πολλές ιστοσελίδες εταιρειών που υποστηρίζουν τα SOPA, PIPA, ACTA, το κλείσιμο του Megaupload.com κ.α.            
Από το 2010 έως σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 60 συλλήψεις ατόμων στην Τουρκία, στην Αυστραλία, στην Δανία, στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο που οι αρχές υποστηρίζουν ότι ανήκουν στους «Anonymous». Ωστόσο, το κίνημα των «χακτιβιστών» μετρά - σύμφωνα με εκτιμήσεις- σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη διεθνώς που συνεχίζουν να δρουν, με τους δικούς τους τρόπους, υπέρ της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, αλλά και έξω από αυτό.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Καστάνια
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mafia 2 Locations Of Wanted Posters

Wanted Poster # 1 – Lubomir Dekan Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden privacy fence in a dead-end alley adjacent to a large parking lot. Wanted Poster # 2 – Lubos Kresta Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wall in a narrow dead-end alley with an entry gate. It is to the right of a large dumpster. Wanted Poster # 3 – Lubor Cerny Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a brick wall in a small nook in a parking lot. This small nook is adjacent to a large dumpster. Wanted Poster # 4 – Lukas Berka Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden fence behind a dumpster. This is across the street from the Pub Tara in an alley beside a Swift Cola billboard on a garage. Wanted Poster # 5 – Matous Jezek Location: Dipton You will find this Wanted Poster on the back of a building in a gated alley and near a large dumpster. Wanted Poster # 6 – Martin Zavrel Location: Dipton You will

Mafia 2 Playboy Magazines locations guide

Chapter 1 has 0 Playboy Magazines. Chapter 2 has 2 Playboy Magazines: Playmate 1 – You will find this magazine on the edge of Joe’s coffee table. Playmate 3 – You will find this magazine on top of a shelf inside the three-car garage adjacent to Mike’s main shop. Chapter 3 has 5 Playboy Magazines: Playmate 18 – You will find this magazine on the floor just outside of Derek Papalardo’s Office. You will spot this as you follow Steve down to the first floor to start your manual labor job. Playmate 4 – You will find this magazine behind the entry doorway of Maria Angello’s apartment. It is to the left of a small shelf. Playmate 5 – You will find this magazine on the windowsill closest to the doorway in the Industrial Specialist Office. This is just across the hallway from the Director’s Office where you get the key from. Playmate 40 – You will find this magazine on the edge of the security guard desk in the main hall on the first floor. Playmate 6 – You will find this magazine on

Εγγραφή αρχείου .mkv (HDrip-BRrip) σε DVD-DL(DVD-9)

Αν έχετε ένα αρχείο μορφής .mkv(HDrip και BRrip) και θέλετε να το γράψετε σε DVD των 8,5GB max(DVD-9), αντί σε απλό DVD των 4GB(DVD-5) κάνετε τα εξής: H μετατροπή αυτή συμφέρει για ταινίες HDrip και BRrip, δηλαδή αρχεία .mkv μεγαλύτερα των 4GB, αφού η αρχική ποιότητα δεν αλλοιώνετε τόσο όσο θα αλλοιωνόταν για μια μετατροπή σε DVD των 4GB. 1.Κατεβάστε και κάντε εγκατάσταση την τελευταία έκδοση του ConvertX to DVD. 2.Τρέξτε το πρόγραμμα και εισάγετε το αρχείο σας, είτε σέρνοντας το(drag & drop), είτε πατώντας το κουμπί που έχει επισημανθεί στην εικόνα(κίτρινη επισήμανση). 3. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις - Κωδικοποίηση(βλέπε εικόνα). 4. Στο παράθυρο Κωδικοποίηση πηγαίνετε στο πλαίσιο Μέγεθος, επιλέγετε το DVD-9(βλέπε εικόνα) και πατάτε ΟΚ. 5. Σε αυτό το βήμα έχετε τελειώσει το set και το πρόγραμμα είναι έτοιμο για την μετατροπή του αρχείου. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να κάνετε εγγραφή σε δισκάκι με το ConvertX, άμεσα μετά το πέρας της εργασίας τότε συνεχίστε στα επό