Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SOS Πεντάγωνο καλεί Βρυξέλλες

Οι στρατιώτες στο Φορτ Μπλις, τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση σε  αμερικανικό έδαφος, είναι συνηθισμένοι σε επισκέψεις επισήμων. Πρόεδροι, υπουργοί και γερουσιαστές περνούν συχνά από κει για να εμψυχώσουν το στράτευμα και να φωτογραφηθούν με τις οικογένειες των στρατιωτών. Αυτό που κανένας δεν περίμενε, όμως, ήταν ότι την προηγούμενη εβδομάδα θα επισκεπτόταν τη βάση και ο Μπεν Μπερνάνκι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Και, σίγουρα, οι συγκεντρωμένοι δεν πίστευαν στ’ αφτιά τους όταν άκουγαν από τα χείλη του «τραπεζίτη των τραπεζιτών» ότι «η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

Το περιστατικό θα είχε ξεχαστεί, εάν μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα δεν έδινε συνέχεια και ο Αμερικανός επιτελάρχης Μάρτιν Ντέμπσεϊ: «Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο κίνδυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση αυτή στην ασφάλεια και την οικονομία της χώρας του. Μιλώντας στο «Ατλαντικό Συμβούλιο», ένα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ, ο Ντέμπσεϊ αναφέρθηκε στις «κοινωνικές αναταραχές» που ενδέχεται να ξεσπάσουν στην Ευρώπη και τις συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς με την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή. Υπενθύμισε, δε, με νόημα ότι το Πεντάγωνο διατηρεί στη Γηραιά Ήπειρο ογδόντα χιλιάδες στρατιώτες και είκοσι χιλιάδες πολιτικό προσωπικό. Παραβιάζοντας κάθε έννοια πρωτοκόλλου, ο Αμερικανός στρατηγός δεν δίστασε να κάνει και το προσωπικό του σχόλιο για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη: «Ξέρω», είπε, «ότι πήραν κάτι μέτρα για να ευθυγραμμίσουν τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική των δεκαεφτά χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς αυτό θα αποτελέσει τη “συγκολλητική ουσία” που θα τους κρατήσει μαζί». Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ένα μήνα νωρίτερα ο Αμερικανός επιτελάρχης είχε επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της FED, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Μέσα σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα, λοιπόν, οι επικεφαλής της FED και του Πενταγώνου πραγματοποίησαν ένα ιδιότυπο «κάλεσμα στα όπλα», με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη. Και το ερώτημα είναι ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός τον οποίο προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει –έστω και ψυχολογικά– η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Ο θάνατος του εμποράκου... όπλων

Εν μέρει, η ανησυχία του Πενταγώνου σχετίζεται με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης της αγοράς οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, γεγονός που θα προκαλέσει ζημία δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Μέχρι σήμερα, οι Αμερικανοί έμποροι όπλων κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη μείωση των πωλήσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία χάρη στις αυξημένες πωλήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η κρίση, όμως, φαίνεται ότι θα χτυπήσει το Πεντάγωνο σε δύο μέτωπα: Καταρχάς, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Μάρτιν Ντέμπσεϊ, τίθεται εν αμφιβόλω η ολοκλήρωση –τουλάχιστον βάσει του χρονοδιαγράμματος– της κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter, τα οποία αποτελούν το πλέον πολυδάπανο αμυντικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει το Πεντάγωνο στην ιστορία του. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η κατασκευή των αεροσκαφών γίνεται με τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Ιταλίας, που εισήλθαν –για διαφορετικούς λόγους– στην καρδιά της κρίσης, προκαλεί έντονη ανησυχία στους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και σε άλλους κλάδους της αμερικανικής βιομηχανίας, καθώς οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το 14% των εσόδων των πεντακοσίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Αμερική –περίπου 1,3 τρις δολάρια– έρχεται από χώρες της Ευρώπης.
Το Πεντάγωνο έχει κι έναν ακόμη σημαντικό λόγο να ανησυχεί από την κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη: Εκτός από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν και, στη συνέχεια, να αγοράσουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας φοβάται πως οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα περιορίσουν και τη συνεισφορά τους σε αμερικανικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Εάν μέχρι σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατέφευγαν σε παραινέσεις και απειλές ούτως ώστε να μεταβιβάσουν ένα τμήμα από το κόστος των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων, τώρα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν μια αληθινή και πολύ σημαντική δικαιολογία να αποφύγουν το... λογαριασμό.
Η παρέμβαση, λοιπόν, του «ανώτατου στρατιώτη», όπως συχνά αποκαλούνται οι Αμερικανοί επιτελάρχες, γίνεται και για λόγους που σχετίζονται άμεσα με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και τα συμφέροντα της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Είναι, όμως, μόνο αυτή η αιτία;

Ο εσωτερικός εχθρός

Οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού στρατηγού έγιναν λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τη στιγμή που η βρετανική αστυνομία συμπεριέλαβε στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους οπαδούς του «Occupy London», τους Βρετανούς «Αγανακτισμένους». Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian, οι αστυνομικές δυνάμεις που επιτηρούν το περίφημο City του Λονδίνου –τη χρηματοπιστωτική καρδιά της βρετανικής οικονομίας– έστειλαν επιστολή στους επιχειρηματίες της περιοχής με τίτλο «Ενημέρωση για εξτρεμιστικές / τρομοκρατικές ενέργειες», στην οποία υπήρχε πλήρης αναφορά σε προηγούμενες αλλά και σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις του κινήματος. Στην ίδια επιστολή υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το μέτωπο FARC, στην Κολομβία, αλλά και για τη δράση της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν!

«Καθώς το κίνημα των πλατειών δεν φαίνεται να υποχωρεί», σημείωνε χαρακτηριστικά η αστυνομία του City, «είναι πολύ πιθανό ότι οι ακτιβιστές θα αναζητήσουν κι άλλες περιοχές για να καταλάβουν και, μάλιστα, όσες συνδέονται με τον καπιταλισμό».Τηρουμένων των αναλογιών, θα ήταν σαν να προειδοποιούσε η ελληνική αστυνομία τους καταστηματάρχες στο Κολωνάκι και στην Ερμού για τους «Αγανακτισμένους» του Συντάγματος και, μάλιστα, συγκρίνοντάς τους με τη «17 Νοέμβρη» ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κι αν οι βρετανικές Αρχές συμπεριφέρονται σε όσους διαμαρτύρονται εναντίον της ασύδοτης δράσης των τραπεζών σαν να είναι τρομοκράτες, η αμερικανική αστυνομία τούς επιφύλαξε αντιμετώπιση εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης θέλησε να εκκενώσει την πλατεία Ζουκότι, κοντά στο κτίριο της Wall Street, μετέτρεψε ολόκληρη την περιοχή σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μεγάλη Βρετανία οι Αρχές προετοιμάζονται εντατικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν κινήματα πολιτών που ασκούν έστω και ειρηνικά κριτική στους θεσμούς του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και, πολύ περισσότερο, σε κολοσσιαίες αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες.

Προειδοποίηση από τη CIA

H CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για το ενδεχόμενο πρόκλησης ταραχών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη λόγω της οικονομικής κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώνει πως κι άλλα τμήματα του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού προετοιμάζονται πλέον να αντιμετωπίσουν όχι μόνο εξωτερικούς εχθρούς, αλλά και τους αγανακτισμένους πολίτες τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι Αρχές χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία αλλά και τη νομοθεσία εκείνη που αναπτύχθηκε σε αρκετές χώρες της Δύσης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. Η νομοθεσία που χρησιμοποιήθηκε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις για την προσαγωγή και τη σύλληψη αγανακτισμένων πολιτών είχε ψηφιστεί για την αντιμετώπιση ξένων ή εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων! Η εμπλοκή στις διαδικασίες αυτές και των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας –έστω κι αν πρόκειται, προς το παρόν, για έμμεση απειλή– αποδεικνύει όχι μόνο τη σοβαρότητα των αντιδράσεων που αναμένονται, αλλά και την ανησυχία που έχει προκληθεί σε οικονομικές και πολιτικές ελίτ σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 15/12/2011
Πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mafia 2 Locations Of Wanted Posters

Wanted Poster # 1 – Lubomir Dekan Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden privacy fence in a dead-end alley adjacent to a large parking lot. Wanted Poster # 2 – Lubos Kresta Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wall in a narrow dead-end alley with an entry gate. It is to the right of a large dumpster. Wanted Poster # 3 – Lubor Cerny Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a brick wall in a small nook in a parking lot. This small nook is adjacent to a large dumpster. Wanted Poster # 4 – Lukas Berka Location: Kingston You will find this Wanted Poster on a wooden fence behind a dumpster. This is across the street from the Pub Tara in an alley beside a Swift Cola billboard on a garage. Wanted Poster # 5 – Matous Jezek Location: Dipton You will find this Wanted Poster on the back of a building in a gated alley and near a large dumpster. Wanted Poster # 6 – Martin Zavrel Location: Dipton You will

Mafia 2 Playboy Magazines locations guide

Chapter 1 has 0 Playboy Magazines. Chapter 2 has 2 Playboy Magazines: Playmate 1 – You will find this magazine on the edge of Joe’s coffee table. Playmate 3 – You will find this magazine on top of a shelf inside the three-car garage adjacent to Mike’s main shop. Chapter 3 has 5 Playboy Magazines: Playmate 18 – You will find this magazine on the floor just outside of Derek Papalardo’s Office. You will spot this as you follow Steve down to the first floor to start your manual labor job. Playmate 4 – You will find this magazine behind the entry doorway of Maria Angello’s apartment. It is to the left of a small shelf. Playmate 5 – You will find this magazine on the windowsill closest to the doorway in the Industrial Specialist Office. This is just across the hallway from the Director’s Office where you get the key from. Playmate 40 – You will find this magazine on the edge of the security guard desk in the main hall on the first floor. Playmate 6 – You will find this magazine on

Εγγραφή αρχείου .mkv (HDrip-BRrip) σε DVD-DL(DVD-9)

Αν έχετε ένα αρχείο μορφής .mkv(HDrip και BRrip) και θέλετε να το γράψετε σε DVD των 8,5GB max(DVD-9), αντί σε απλό DVD των 4GB(DVD-5) κάνετε τα εξής: H μετατροπή αυτή συμφέρει για ταινίες HDrip και BRrip, δηλαδή αρχεία .mkv μεγαλύτερα των 4GB, αφού η αρχική ποιότητα δεν αλλοιώνετε τόσο όσο θα αλλοιωνόταν για μια μετατροπή σε DVD των 4GB. 1.Κατεβάστε και κάντε εγκατάσταση την τελευταία έκδοση του ConvertX to DVD. 2.Τρέξτε το πρόγραμμα και εισάγετε το αρχείο σας, είτε σέρνοντας το(drag & drop), είτε πατώντας το κουμπί που έχει επισημανθεί στην εικόνα(κίτρινη επισήμανση). 3. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις - Κωδικοποίηση(βλέπε εικόνα). 4. Στο παράθυρο Κωδικοποίηση πηγαίνετε στο πλαίσιο Μέγεθος, επιλέγετε το DVD-9(βλέπε εικόνα) και πατάτε ΟΚ. 5. Σε αυτό το βήμα έχετε τελειώσει το set και το πρόγραμμα είναι έτοιμο για την μετατροπή του αρχείου. Σε περίπτωση όμως που θέλετε να κάνετε εγγραφή σε δισκάκι με το ConvertX, άμεσα μετά το πέρας της εργασίας τότε συνεχίστε στα επό